5 okt. 2020

USA tvingas till förhandlingsbordet

I dag möts Ryssland och USA  i Helsingfors för överläggningar om strategisk stabilitet. Vad är det som gjort att USA plötsligt har gått med på sådana samtal?

Det är inte otroligt att det är Rysslands nya vapen, bl.a. överljudsmisslen Avangard, som riskerar att göra alla hittillsvarande vapen överspelade, som fått USA att besinna sig.

Tidigare samtal, där den ryska vice utrikesministern Sergej Rjabkov och USA:s presidentens särskilda representant för vapenkontroll Marshall Billingsley deltog, hölls den 17-18 augusti i Wien.

Men det är bråttom. USA har i princip frånträtt alla avtal inom kärnvapenkontroll utom New Start-avtalet som löper ut i februari 2021.

USA har uppenbarligen  haft som ett mål att rusta sig till förstaslagsförmåga, dvs. en sådan nukleär övervikt att fiendens vapen kan slås ut i ett första slag. Alla hittillsvarande avtal har byggt på att ingendera sidan ska ha förstaslagsförmåga.

Men när president Putin 1 mars 2018 lättade på förlåten till en hel serie principiellt nya vapen, bl.a. den nukleära överljudsmissilen Avangard, ändrades spelplanen.

Avangard är en "glidfarkost" som kan förflytta sig i 20 Mach (6,86 km/sekund) tack var det Putin kallar "Eskimo-effekten".

Effekten uppnås genom att farkosten flyger i en temperatur på nära 2000 grader celsius i ett närmast  friktionslöst tillstånd. Putin talar om "eskimoeffekten" efter det populära ryska glassmärket Eskimo. Han anspelar på välkända fenomen som att kolsyreis kan fås att sväva på ett metallunderlag.

Enligt Putin är utvecklingen av Avangard och de andra principiellt nya vapnen något som Ryssland tvingats till av USA:s handlingar.

Det ryska interkontinentala missilsystemet Avangard är utrustat med en manövrerande hypersonisk enhet som rör sig med en hastighet 20-27 gånger ljudets hastighet. Den hypersoniska stridsspetsen kan accelerera upp till 33 000 km/tim. Den kan flyga och manövrera i atmosfären medan den rör sig mot målet. Den kan byta kurs åt sidorna och i höjd med flera tusen kilometer. Räckvidden tros vara ca 600 mil. Förmågan att manövrera gör det nästan omöjligt att förutsäga dess flygväg. Detta säkerställer att missilen är osårbar för luftförsvar och ballistiska missiler.

Ursprunget till den hypersoniska glidfarkosten Avangards går tillbaka till mitten av 1980-talet, då Sovjetunionen först inledde forskning om hypersoniska stridsspetsar. Denna första satsning upphörde vid tidpunkten för Sovjetunionens upplösning 1991. Den ryska försvarstillverkaren NPO Mashinostroenija var ett tag illa ute, utan finansiering, och fick till och med förslag från amerikanska affärsmän att ställas om till produktion av mineralvatten!

Men i mitten av 1990-talet kom projektet igång igen under beteckningen ”Projekt 4202.” 

1990-2018 har det genomförts cirka 14 rapporterade test med Avangard. I december 2018 avfyrades vapnet från Dombarovskij-missilbasen i Orenburg län.Testare monterade farkosten ovanpå en SS-19 ICBM, som efter att ha skilts från bärraketen ökade hastigheten till 11 200 km/tim och träffade mål på Kamtjatjka.

Avangard väger cirka 2000 kg och kan bära en nukleär eller konventionell nyttolast. En TASS-rapport sa att kärnvapenstridsspetsen kan vara på "mer än 2 megaton i TNT-ekvivalenter."

Avangard avfyras med en ballistisk missil som bärraket. Denna transportör är för närvarande SS-19 "Stiletto", men kommer senare att ersättas av R-28 "Sarmat." 

När glidfarkosten väl placerats i sin suborbitala höjdpunkt på cirka 100 km avskiljs den från sin raket och kryssar sedan ner mot sitt mål genom atmosfären.

Det finns inga offentligt tillgängliga bilder av Avangard. Enligt en rapport har den dock troligtvis "antingen en kort kilformad design eller spolform med små stabiliseringsvingar." Avangard saknar troligen egen drivning, utan förlitar sig på tyngdkraften och sina aerodynamiska egenskaper för att nå önskade hastigheter och höjd.

I mars 2018 sa president Putin att Avangard redan hade gått in i serieproduktion

I december samma år sa han att vapnet skulle utplaceras i det första regementet 2019. Försvarsminister Sergej Sjojgu meddelade kort senare att 31 bärraketer med Jars och Avangard var under introduktion i den strategiska missilstyrkan.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.