7 okt. 2020

Högerextremism i tyska försvaret

Tyska kommandosoldater i Afghanistan har visat
intresse för tyskt bildspråk från det förgångna.
Tysklands första rikstäckande rapport om högerextremism i landets polis och militär  har avslöjat hundratals fall av brott mot landets författning.

Inrikesminister Horst Seehofer försöker tona ner uppgifterna och säger att det rör "ett mindre antal fall".

Den 98-sidiga rapporten säger att även om siffrorna är låga jämfört med antalet anställda i polis och militär "kan det i princip antas att det också finns ett mörkt fält" av okända extremister. Rapporten rekommenderar en större granskning av problemet: "Staten och samhället är i betydande fara om en extremist blir beväpnad tjänsteman."

Seehofer hade kritiserats för att vägra tillåta en oberoende studie. Den nu aktuella rapporten har gjorts av det tyska författningsskyddet och kommer efter avslöjanden av rasistiska chattgrupper och andra aktiviteter inom väpnade organ, främst polisen.

I fjol inträffade en rad våldsamma incidenter, inklusive ett dödande skott mot en invandringsvänlig politiker av en misstänkt högerextremist utanför politikerns hem nära Kassel, och en våldsam attack mot en synagoga och en kebabaffär i staden Halle av en beväpnad man med antisemitiska åsikter.

Seehofer sa till en presskonferens i Berlin igår att 99 procent av säkerhetspersonalen "står fast förankrade i lagen". Men kritiker påpekar att den militära underrättelsetjänsten avslöjat 1 064 fall av högerextremism bland militär personal, varav 550 är under utredning och 370 separata incidenter bland polis och underrättelsetjänstemän.

Mellan januari 2017 och slutet av mars 2020 förekom 319 misstänkta fall av högerextremism på statlig nivå, förutom 58 misstänkta fall i federala väpnade organ, inklusive 44 fall i polisen, sex i den federal kriminalpolisen (BKA) och en handfull i tullmyndigheterna, författningsskyddet och den federala underrättelsetjänsten.

Sedan datainsamlingen slutfördes i slutet av mars har mer än 125 nya händelser kommit fram. Majoriteten av fallen har antingen lett till straffrättsliga förfaranden eller disciplinära åtgärder inklusive uppsägningar av de inblandade individerna, även om 20% av brottsutredningarna aldrig gått till fullföljda brottmål.

Ofta handlade det om att personal delat symboler eller bilder som anses vara anti-konstitutionella, såsom hakkors eller att gjort höegrextremistiska kommentarer. I endast ett fåtal fall hade de berörda officerarna haft kontakt med kända högerextremister eller organiserade grupper eller deltagit i högerextrema händelser.

Thomas Haldenwang, chef för Författningsskyddet, som tillsammans presenterade rapporten med Seehofer, sade att spektrumet av ärenden var stort och anklagelserna mot individerna "mycket heterogena". De flesta handlade enligt honom om rasism, antisemitism och förhärligande nationalsocialism.

Guardian 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.