12 okt. 2020

Sådan son, sådan far?


En 86-sidig rapport från USA:s finansministerium rapporterar om brottslig verksamhet relaterad till transaktioner mellan Hunter Biden - presidentkandidaten Joe Bidens skandalomsusade son - dennes familj och medborgare i Ukraina, Kazakstan, Ryssland och Kina.

Den tjeckiske publicisten Jan Vitek har läst rapporten.

Efter längre tid av tystnad har det brutit ut en skandal i USA som kan påverka novembers presidentval. Medierna tävlar med varandra i eufemismer när de beskriver kommande val. Det hela påminner om ett skämt om två sovjetiska poliser som hittar en berusad person sovande i diket. "Gå och lukta på honom" uppmanar en av poliserna sin kamrat. "Stinker han vodka, så är det en vanlig alkoholist. Om han luktar konjak, så är den en högt uppsatt kamrat som bara vilar sig."

Den kända webbportalen Zero Hedge (https://www.zerohedge.com/) serverade skandalen till sina läsare på följande sätt: Hunter Biden, den äldste sonen av presidentkandidaten Joe Biden, uppmärksammades av amerikanska tjänstemän efter sina penningtransaktioner med ukrainska, kinesiska och ryska affärskontakter. De ser det som en etisk intressekonflikt och röda varningsflaggor för möjliga olagligheter, från mutor till handel med kvinnor, spioneri och utpressning.

Källor utanför de vanliga massmedierna har skrivit om Hunter Bidens tvivelaktiga verksamhet under minst ett år. Deras anklagelser avfärdades som vanligt som konspirations teorier. Men detta håller inte längre när vi bland annat läser senatens omfattande 86-sidiga rapport från 23 september:

"Hunter Biden, Burisma and Corruption: The Impact on U.S. Government Policy and Related Concerns"

Dokumentet från finansministeriet pekar på möjlig brottslig verksamhet relaterad till transaktioner mellan Hunter Biden, hans familj och medborgare i Ukraina, Kazakstan, Ryssland och Kina." I rapporten nämns miljoner dollar Hunter Bidens företag fått från Ye Jianming, grundare av CEFC China Energy Co - som enligt republikanerna har ett nära band till den kinesiska regeringen.

I rapporten talas om att den 4 augusti 2017 skickade en filial av Ye Jianming energikoncern en miljon dollar till Hunters advokatbyrå. En månad senare, den 8 september, spenderade James Biden, Hunters farbror, och hans fru Sarah $101,291 med företagets kontokort på "extravaganta" ändamål, inklusive lyxhotell, flygplan, restauranger, apotek och i Apple butiker.

Dessutom visar amerikanska regeringsregister som citeras i rapporten att Hunter Biden "kan ha haft kontakt med människosmugglare med länk till östeuropeisk prostitution eller människohandel.

Allt detta är bara den berömda toppen av ett isberg. Dagligen kommer det fram fler läckor och anklagelser. Hittills har det dock inte skett någon direkt attack mot Joe Biden. Det är inte omöjligt att Trump gömmer ammunitionen till en duell med sin motståndare.

Här är några andra bevisade och bevittnade gärningar från Joe och Hunter Biden:

2014 finansierade Obama-administrationen en kupp i Ukraina som störtade den demokratiskt valda presidenten eftersom han flörtade med Ryssland. Han ersattes av den mer tillmötesgående Petro Porosjenko, en oligark och chokladmogul. Joe Biden har fått uppgift att övervaka den nya ukrainska kolonin. Han flög ofta till Kiev och bemöttes alltid kungligt. Efter varje besök hamnade också ett sexsiffrigt belopp på hans konto. 

När sonen, Hunter Biden, avskedades från marinen efter att ha tagit droger så fick han ett jobb i oljebolaget Burisma i Kiev. Bolaget tillhörde den ukrainska oligarken Igor Kolomojskij, som nämns i rapporten som Zlotjevskij, och som betalade Hunter Biden tre miljoner dollar, möjligen som en diskret överföring av mutor till sin far.

När den ukrainske åklagaren blev intresserad av Kolomojskij och båda Bidens, så flög Joe Biden till Kiev för att agera.

I en video som spelades in vid ett möte i Atlantic Committee skryter Biden om sitt agerande. Han beordrade den ukrainska presidenten att antingen sparka den nyfikna åklagaren eller att glömma det amerikanska garantilånet på en miljard dollar.

– Jag tittade på presidenten, säger han i en video, och sa att jag skulle lämna landet om sex timmar. Om du inte byter åklagare innan dess så får du inga pengar. Efter det har fähunden till åklagare fått sparken (skratt). De tillsatte någon annan i hans ställe som var OK. "

Om detta inte är ett missbruk av makt, vad annars skulle det vara? Om Joe Biden vinner valet kommer han troligtvis inte ens att värma sig i Vita huset. Republikanerna kommer att ha anledning att anklaga honom för korruption och uppenbart missbruk av verkställande makt och kräva hans avgång.

Det hela liknar en dålig tv serie utan slut. Det amerikanska presidentvalet 2020 är intressant och spännande men i verkligheten är det en nationell tragedi som kommer att påverka USA i flera generationer.


Jan Vitek

1 kommentar:

  1. Vilket presidentval har inte påverkat usa i generationer?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.