1 okt. 2020

FBI hittade inget gift

Den ryske journalisten Vladimir Kara-Murza "förgiftades" 2015 och 2017 och västmedia var strax överens om att det var Kreml som låg bakom.

Nu visar frisläppta FBI-dokument att varken FBI:s laboratorium eller ett oberoende laboratorium hittat bevis för förgiftning.
FBI kunde inte bevisa att Vladimir Kara-Murza Jr. som 2015 och 2017 hamnade på sjukhus i allvarligt tillstånd verkligen var förgiftade. Ännu mindre kunde man bevisa att Kreml velat undanröja honom, som påståtts tusentals gånger (se senast Anna-Lena Laurén i DN här.).

Genom amerikansk federal domstolen krävde Kara-Murza att de amerikanska myndigheterna skulle avslöja resultaten av en utredning om hans mystiska sjukdomar, som han själv rutinmässigt skyllt på förgiftning av Kreml.

Nu har en del av dokumentationen frisläppts, men till Kara-Murzas besvikelse innehöll de inga bevis i dem.

2015 genomförde FBI-laboratoriet i Quantico en toxikologisk studie av Kara-Murzas klädeer, hår och naglar. Den ledde inte till något bestämt.

Två år senare blev Vladimir Kara-Murza blev sjuk igen. Även denna gång skickades prover till samma vetenskapliga centrum i Quantico. Men slutsatserna var lika svävande som förra gången, förutom att man tyckte sig se förhöjda värden av barium.

Så skickades proverna över till ett laboratorium oberoende av FBI och västliga underrättelsetjänster. Svaret därifrån löd: "Inga toxikologiskt betydelsefulla resultat har erhållits", Kara-Murza ska ha "uttryckt besvikelse".

Bland de handlingar som FBI frisläppt finns ett PM där en FBI-agent beskriver sitt möte med Vladimir Kara-Murza den 9 mars 2017. Han skriver att Kara-Murza förstod att laboratoriets testresultat var otydliga, men hoppades att FBI skulle ge honom en skriftlig kommentar där det skulle framgå att FBI behandlat ärendet som ett fall av avsiktlig förgiftning. Dessutom säger promemorian att Kara-Murza klargjorde att han skulle använda sina förbindelser (i kongressen) för att sätta press på FBI, rapporterar  Radio Liberty.

Eftersom Kara-Murza inte fått det svar han ville ha han valt han att gå vidare och denna gång sända sina pro0ver till Livermore-laboratoriet, ackrediterat av OPCW (Organisationen för förbud mot kemiska vapen).

Därifrån har inga svar kommit ännu, men Kara-Murza är full av hopp. I de 1 100 sidor som FBI ännu inte har frisläppt kan finnas något som stöder hans misstankar. Offentliggörandet kommer tidgast  16 november.

De västpolitiker och media som anser att Aleksej Navalnyj har förgiftats av Kreml brukar ofta hänvisa till "mönstret" och menar att det redan finns en serie förgiftningar (Litvinenko, Skripals, Kara-Murza etc) som visar Kremls skuld.

Men om Navalnyjs medarbetare har mixtrat med bevisföremål och omöjliggjort en säker brottsutredning, om Skripals sitter inspärrade av MI6 på okänd ort och inte kan höras och Kara-Murza inte alls varit förgiftad.... vad blir då kvar av "mönstret"?

Stefan Lindgren

vesti.ru/article/2463624

1 kommentar:

  1. Mönstret är tydligt. Skyll på Ryssland. Bevis? Behövs inte eftersom alla vet att så gör Ryssland.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.