20 okt. 2020

Svensk säkerhetspolitik skrivs i USA


Idag tisdag 20 oktober kom nyheten att svenska Post och Telestyrelsen (PTS) bannlyser utrustning från kinesiska Huawei och ZTE i det svenska 5G-nätet med hänvisning till svensk säkerhet.

PTS hänvisar vidare i sin bedömning till Säpo, så några bevis eller ens konkreta anklagelser mot ZTE och Huawei lär vi väl knappast få ta del av. Och det handlar inte ens om dessa bolag, bekräftar Säpo till Sveriges Radio, utan bara att man i Kina har en "nationell lagstiftning som gör att verksamheter har en skyldighet att samverka med den kinesiska staten".

Tidigare har det kommit signaler om att man inte skulle gå vägen att peka ut någon särskild leverantör eller stat utan istället ställa hårdare generella krav på säkerhet. Men nu går man alltså USA till mötes och pekar ut två kinesiska bolag. För nog är detta precis vad det handlar om - att gå USA till mötes.

Hade man verkligen haft svensk datasäkerhet i beaktande så hade man för länge sedan istället blockerat trafik till amerikanska sajter som Google och Facebook, då vi tack vare Edward Snowdens avslöjanden vet att all denna data hamnar hos NSA och andra amerikanska spionmyndigheter. I USA finns också lagtext, svart på vitt, som godkänner spioneri mot utländska medborgare. Det i sig hade väl kunnat räcka för att bannlysa amerikansk teknik med samma argument som man nu använder mot Kina.

I nyhetsrapporteringen vill man ge sken av att Säpo och PTS agerar självständigt som objektiva myndigheter. Men alla tänkande människor kan nog räkna ut att deras bedömningar i denna fråga har sitt ursprung i politiska påtryckningar från en regim som gång på gång vill visa sig duktig inför det stora landet i väst. Och det visar återigen att Sverige inte har någon självständighet att tala om.

För Kinas del är det naturligtvis ett bakslag på kort sikt om man inte får sälja utrustning till Europa, men tämligen säkert är att Kina kommer att fortsätta utveckla sin teknik snabbt även oberoende av export till väst. På längre sikt blir det då istället länder som Sverige som förlorar när man håller sig fast i det USA som lika snabbt tappar sitt fäste som ekonomisk och teknisk stormakt. Det återstår att se om man från Kinas håll ens kommer vara intresserad av att dela med sig av tekniken när man om några år helt sprungit om Europa och USA.  

Daniel Uppström

3 kommentarer:

 1. Ulf Karlström skriver:
  En utmärkt artikel på Nyhetsbanken 20 okt om "Svensk säkerhetspolitik skrivs i USA". S-regeringen och svensk borgerlighet fortsätter att krypa för USA: Värdlandsavtalet med Nato, försöken att stoppa Nordstream II (nej till uppläggningen av rör i Slite), samövningar med Nato, inköpet av missilsystem från USA, vägran att ratificera FN-resolutionen mot kärnvapen. Ja, listan kan göra längre. Och nu uppslutningen bakom USA mot Huawei, som en del i krigshetsen mot Kina.

  I Sverige behövs det verkligen att vi försöker ställa ett permanent samarbete mellan alla fredsvänner på benen. Skall vi börja nu?

  Ulf Karlström

  SvaraRadera
 2. Liksom quislingar beredde marken i Norge för en tysk världsdiktatur, styrd av det tyska herrefolket, så finns i Sverige en hel uppsättning femtekolonnare som allt öppnare säljer ut oss till samma sorts paranoida psykopater under samlingsnamnet NWO. Det handlar om psykiskt förkrymta människor styrda av rädsla för allt levande med målet att kväva oss i deras drömmar om Lag och Ordning. USA består av ättlingar till människor som hellre drog iväg från Europa än försökte lösa upp orättvisorna här. Nu är det samma beteende som hellre förslavar Världen än mognar till Helhet. Och nyckelordet är - ÖVERVAKNING. Och 5G optimerar väl förutsättningarna för just det.

  SvaraRadera
 3. "Nato, en slags främlingslegion åt US/UK, tänkte ut och skapade vad som har blivit EU.
  Ursprungligen handlade det om att förankra Västeuropa i västra lägret. Idag underordnar EU sitt försvar till Nato genom fördrag.
  I praktiken är NATO för EU:s folk den militära komponenten i en helhet där EU är den civila komponenten.
  NATO inför sina standarder, bygger den infrastruktur de behöver och finansieras genom ogenomskinliga institutioner.
  Allt detta är dolt för invånarnas ögon, som får höra att Europaparlamentet röstar om normerna, medan det bara ratificerar de Nato-texter som presenteras av kommissionen."
  The fall of the Western Model by Thierry Meyssan 20 oktober 2020
  https://www.voltairenet.org/article211269.html

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.