2 juni 2020

USA:s polis dödar 1 000 människor om året

Upploppen i USA har åter satt strålkastarljuset på det rasistiska polisvåldet.

Amerikansk polisen dödar årligen ungefär 1 000 amerikaner. 2016 fann The Guardian att amerikansk polis mördat 1 093 personer.

I Storbritannien är genomsnittet tre döda av polisvåld per år. I Sverige är det något högre, fyra fall om året räknades fram som ett genomsnitt åren närmast före 2016.

Förmodligen över 50 procent av de som dör av polisvåld i USA psykiskt instabila och sjuka människor.


I fjol konstaterade NBC News att sedan 2005 endast 35 poliser hade dömts för att ha tagit någons liv.

Endast tre poliser dömdes för mord under åren 2005 till 2019.

Till saken hör att brottsbekämpningen i USA har tydligare rasmässiga och sociala förtecken än i kanske något annat västland.

En studie i New York City fann att över hälften av dem som återkommande hamnar i fängelse var hemlösa.

Enligt bostadsministeriet i USA hade landet i fjol över 560 000 hemlösa. Det är en ökning på 2,7 procent jämfört med året innan.

Särskilt stort är problemet i Kalifornien, som har över 150 000 hemlösa. Ökningen jämfört med i fjol var över 16 procent. ”En vanära”, medgav president Trump, vilket han kanske inte gjort om guvernören varit en republikan.

Michelle Alexander, författare till The New Jim Crow förklarar:

 ”Vi behöver ett effektivt system för förebyggande och kontroll av brottslighet i våra samhällen, men det är inte det nuvarande systemet är. Detta system är bättre utformat för att skapa brottslighet och en evig klass människor som är märkta brottslingar.”

USA har den största fängelsepopulationen i världen, 2,3 miljoner människor. Det är nästan lika många som satt i det sovjetiska GULAG när detta system var som mest omfattande.

Polishögskolorna tillbringar i genomsnitt 110 timmar med att öva skjutvapen och självförsvar, men bara 8 timmar på konflikthantering.

Utbildningsnivån är bedrövligt låg. Till och med CNN rapporterade: ”Minimikrav för utbildning för poliser i Michigan är 594 timmar. För att arbeta med elektriska skyltar behövs 4 000 timmars erfarenhet."

Vissa städer vill inte heller ha smarta poliser. I själva verket beslutade  en domstol redan 2000 att polismyndigheten hade rätt att undvika att anställa intelligenta poliser.

Professor Alex S Vitale skriver i ”Our Enemies in Blue”:

"Verkligheten är att polisen främst finns som ett system för att hantera och till och med producera ojämlikhet genom att undertrycka sociala rörelser och reglera beteenden hos fattiga och icke-vita människor som är ekonomiska och politiska förlorare.”

Red

https://consortiumnews.com/2020/06/01/lee-camp-19-facts-about-american-policing-that-will-blow-your-mind/

6 kommentarer:

 1. Varför har detta plötsligt blivit ett problem? Glöm inte att föregående president Barack Obama är Svart, satt 8 år vid makten vilket är fyra år mer än Trump, och Obama hade färre benådningar av Svarta än Trump!

  Och ändå låtsas alla som att det är en fråga mellan vit och svart! Sanningen är kanske närmare att USA är en färgblind apartheidregimen vars politiker ena veckan pudlar ”You aint black if you vote for Trump” (Joe Biden två veckor sedan) till att nästa vecka eldar Joe Bidens demokrater på #BlackLivesMatter och blundar för ursinneslöst våld som riktas mot vita. Vita dödas med politikernas goda miner för att demokraternas white wash av Joe Bidens pudel ska leda till en ny Barack Obama.

  Hälsningar Alex

  SvaraRadera
 2. Om du inte medger att rasismen är ett problem i USA är du uppe i det blå. Man behövber inte heller skönmåla någon av kandidaterna. Trump har benådat 25 personer, där Obama benådade 212 - i båda fallen en droppe i havet. Joe Biden är en skurk, men inte som du tror för att han stöder dem som "dödar vita". Han representerar bara en annan fraktion av USA:s härskande (vita) klass,

  SvaraRadera
 3. Upploppen efter dödsskjutningen i Ferguson var 2014, mitt i Obamas andra period. Bortglömt? Märkväl att skribenten skriver "rasmässiga och sociala förtecken". Det är en oerhört träffsäker formulering då det är mycket svårt att hålla isär de båda förtecken från varandra i USA./Pedro

  SvaraRadera
 4. Att rasism är ett problem är en annan fråga än den artikeln tar upp ” ett system för att hantera och till och med producera ojämlikhet genom att undertrycka sociala rörelser och reglera beteenden”

  Det jag vänder mig emot är att enbart fattiga och icke-vita skulle omfattas av detta system. Jag påstår att ”systemet” som inbegriper polis även exploaterar Och producerar ojämlikheter mot människor som inte är fattiga samt är vita.

  Vi kan ta ett mycket närmare exempel än USA, om Sveriges rikaste Elit som består av Ikea, HM:s ägare Stefan Pettersson med flera skulle få betal ett par procent mer i skatt skulle den skattebas utgöra betydligt mer handlingskraft för ex cancersjuka än att beskatta alla villaägare med en extra fastighetsskatt som andra grupper undslipper. Och nej, en villaägare är inte priviligerad. Många har varit sparsamma och missunnat sig ett överdådigt levande. I Sverige ställer gärna vänsterpolitiker grupp mot grupp - arbetare mot villaägare. Ändå skulle ett par procents skatt ge mer cancervård till alla i samhället utan att ställa grupp mot grupp (förutom ett fåtal snuskigt rika, men de skulle ändå ha råd med privat cancerklinik i schweiziska alperna).

  Och det är detta jag syftar på med min kommentar, polisen i USA ställs som verktyg grupp mot grupp. Låt vara sen att man väljer hudfärg framför boendeform, ja rasism är ett problem men låt det vara för det är lika stoet problem att samma system just nu ger acceptans till mördande av icke-fattiga vita. Allt i den styrande, snuskigt riks elitens namn.

  Hälsningar Alex

  SvaraRadera
 5. När jag bodde i Chicago 1973 på tredje och högsta våningen sade min värd och chef att "gå inte ut i gränden på kvällen, för polisen skjuter först och frågar se'n." Och det sade den milde Al Mackin med ett kluckande skratt, för han var så van vid tingens ordning att han inte kunde tänka sig nå't annat.

  Wim Wenders har en sekvens i slutet på en av sina filmer där kameran panorerar genom en sönderslagen stadsmiljö. När jag frågade mina filmkunniga vänner varifrån bilderna kom svarade de: "från en krigszon". Nej, sade jag, de kom från innerstaden i någon amerikansk storstad, kanske just Chicago.

  Sedan dess har det blivit värre, för då fanns drogerna och drogvåldet ännu i begränsad omfattning. Och arbetarnas reallöner hade just nått sin toppnivå varifrån de inte stigit de senaste snart femtio åren.

  SvaraRadera
 6. Gör ett nytt försök att svara dig Alex, det förra tycks försvunnet på vägen.
  Mycket av det du skriver håller jag med om, inte minst att grupp ställs mot grupp. Identitetspolitiken har bidragit starkt till alla sekter vi har i samhället där nationalism, hbtq, veganism, m m. överskuggar verkliga politiska frågor. Men statistiken talar sitt tydliga språk, polisvåld och dödsskjutningar som drabbar svarta är ett verkligt problem oavsett hur detta sedan används i debatten. /Pedro

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.