25 juni 2020

Putin om andra världskriget

Från gårdagens firande av 75-årsdagen av segern över Hitlerfascismen i Moskva.
Efter decennier av Hollywood-propaganda tror många människor i "Väst" att USA gjorde det mesta av jobbet för att besegra nazisterna under Andra världskriget. Bilden visar hur allmänna opinionen numera ser på saken i Storbritannien, USA, Tyskland och Frankrike. (Se grafik längst ned).

Inget kunde vara längre från sanningen, skriver den tyske bloggaren och f d officeren Bernhard som driver webbsidan "Moon of Alabama".
Rysslands president Vladimir Putin har tagit tillfället i akt vid 75-årsjubileet för slutet av Andra världskriget att beskriva förspelet till kriget, vilka diplomatiska och militära överväganden Ryssland gjorde vid den tiden och resultatet av de allierades seger.

Hans uppsats publicerades på flera språk på Kremls webbplats:
75-årsjubileum för den stora segern: Gemensamt ansvar för historien och vår framtid.

Den engelska versionen publiceras också i USA-tidskriften The National Interest:
Vladimir Putin: De verkliga lärdomarna av 75-årsdagen av andra världskriget).

Den del av Putins artikel som behandlar den ryska synen på de olika ländernas beteende i slutet av 1930-talet är mest intressant. Men den här delen, om vi tänker på bilden nedan, är också högst aktuell:

"Sovjetunionen och Röda armén, oavsett vad någon försöker bevisa i dag, gjorde den viktigaste och avgörande insatsen för nazismens nederlag...

Det här är en rapport från februari 1945 om Tysklands krigsskadestånd till den allierade kommissionen för krigsskadestånd under ledning av Ivan Majskij. Kommissionens uppgift var att ta fram en formel för hur det besegrade Tyskland skulle betala för de skador som segrarmakterna drabbats av. Kommissionen drog slutsatsen att 'antalet soldatdagar som Tyskland tillbringade på sovjetfronten är minst tio gånger högre än på alla andra allierade fronter. Sovjetfronten var också tvungen att hantera fyra femtedelar av de tyska tanksen och cirka två tredjedelar av de tyska flygplanen.' Sammantaget stod Sovjetunionen för cirka 75 procent av alla militära ansträngningar som anti-Hitler-koalitionen genomförde. Under kriget 'band' Röda armén 626 av axelmakternas divisioner, varav 508 var tyska.

Den 28 april 1942 sade Franklin D. Roosevelt i sitt tal till det amerikanska folket: 'Dessa ryska styrkor har förstört och förstör mer av våra fienders väpnade styrkor - trupper, flygplan, stridsvagnar och kanoner - än alla andra de andra allierade nationerna tillsammans.' Winston Churchill skrev i sitt meddelande till Josef Stalin den 27 september 1944 att 'det är den ryska armén som slitit tarmarna ur det tyska militära maskineriet ...'

Denna bedömning har dominerat över hela världen. Eftersom dessa ord är den stora sanningen, som ingen då tvivlade på. Nästan 27 miljoner sovjetmedborgare förlorade sina liv vid fronterna, i tyska fängelser, svalt ihjäl och bombades, dog i ghetton och krematorierna i nazisternas dödsläger. Sovjetunionen förlorade var sjunde av sina medborgare, Storbritannien förlorade en av 127 och USA förlorade var 320:e."

Som tysk och tidigare officer som har läst en hel del om kriget delar jag den ryska uppfattningen. Det var den underskattade industriella styrkan hos Sovjetunionen och den fantastiska hängivenheten från Röda arméns soldater som besegrade Tysklands Wehrmacht.

I slutet av sin uppsats försvarar Putin vetorätten för de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd. Enligt hans åsikt har vetot förhindrat ännu en global sammandrabbning sedan andra världskriget slutade. Putin avvisar de försök som görs att avskaffa detta system.

Jag har inte kunnat hitta något större fel i de historiska fakta han ger i uppsatsen och rekommenderar att du läser det i sin helhet.

https://www.moonofalabama.org/ 20 juni 2020

1 kommentar:

  1. Det är intressant att läsa nyutgåvan av AJP Taylors bok "Andra världskrigets ursprung" där han skriver ang. Molotov-Ribbentrop-pakten: "svårt att se vilken annan kurs Sovjet kunde ha slagit in på...med tanke på polackernas vägran att ta emot hjälp från Sovjet och med tanke på att engelsmännen drog ut på förhandlingarna i Moskva och tydligen inte hade någon avsikt att slutföra dem". Taylor noterar att W Churchill uttalade sitt stöd för pakten.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.