7 juni 2020

Kina och Indien redo lösa gränstvist

TEHRAN (FNA) - Indien och Kina har under bilaterala samtal mellan arméns befälhavare kommit överens om att fredligt lösa spänningar längs Line of Actual Control (LAC), sade det indiska utrikesministeriet i ett pressmeddelande idag söndag.


"Båda sidor enades om att fredligt lösa situationen i gränsområdena i enlighet med olika bilaterala avtal och med tanke på att ländernas ledare är överens om att fred och lugn i gränsområdena mellan Indien och Kina är avgörande för den övergripande utvecklingen av bilaterala förbindelser," enligt pressmeddelandet.

Ministeriet tillade att sidorna också enades om att en tidig lösning av tvisten skulle bidra till den fortsatta utvecklingen av det 70 år långa förhållandet mellan de två länderna.

"Följaktligen kommer de båda sidorna att fortsätta de militära och diplomatiska åtagandena för att lösa situationen och för att säkerställa fred och lugn i gränsområdena," sade ministeriet.

Flera timmar långa samtal hölls på lördagen på hög nivå mellan New Delhi och Peking i syfte att  lösa gränsfrågan i Himalaya. Det indiska ministeriet sa att mötet hölls i en "hjärtlig och positiv atmosfär".

Spänningarna över den omtvistade gränsen förvärrades i början av maj på grund av våldsamma incidenter i Himalaya, när dussintals soldater på båda sidor sårades. Efter sammanstötningar rapporterade indiska medier att New Delhi och Peking utplacerat ytterligare trupper till gränsområdet i Ladakh, en region som administreras av Indien som ett unionsterritorium.

Ungefär 250 indiska och kinesiska trupper deltog i sammanstötningar på den norra stranden av Pangongsjön i Ladakh, ett område som har varit omtvistat  mellan Pakistan, Indien och Kina i årtionden.

Fars News Agency 7/6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.