29 mars 2019

Bolton varnar Ryssland

En grupp rysk militär personal och experter på cybersäkerhet anlände till Caracas förra helgen.
President Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton varnade idag Ryssland att rysk militär i Venezuela utgör ett "direkt hot" mot den regionala säkerheten.
"Ryssland måste ut", upprepade den venezuelanska oppositionsledaren Juan Guaidó.

"Vi kommer att betrakta sådana provocerande åtgärder som ett direkt hot mot internationell fred och säkerhet i regionen. Vi kommer att fortsätta försvara och skydda USA:s intressen och våra partners på västra halvklotet, "tillade Bolton.

Han fördömde också Venezuelas "olagliga diktator", Nicolás Maduro, för att använda utländskt militärt stöd för att hålla makten. Han sade att det skulle permanenta "den ekonomiska kris som har förstört Venezuelas ekonomi och äventyrar regional stabilitet".


Inte ett ord förstås om hur USA:s sanktioner, som nu utsträcks till tredje land, påverkat Venezuelas ekonomi.

Enligt USA har två ryska plan landat i Caracas under förra helgen med ett 100-tal ryska specialtrupper och experter på cybersäkerhet. Venezuela har drabbats av återkommande blackouter i sin elförsörjning och president Nicolas Maduro har anklagat USA för att ligga bakom.

Kremls presstalesman
Dmitrij Peskov säger i en kommentar att  USA är närvarande i många delar av världen utan att någon kommer med pekpinnar, så han hoppades att USA också skulle respektera Rysslands rätt att bygga  bilaterala förbindelser. Ryssland hade skickat sina representanter till Venezuela inom ramen för ett folkrättsligt giltigt avtal om militärtekniskt och annat samarbete.


Peskov noterade att tredjeländer inte bör störa Rysslands bilaterala förbindelser med andra stater. Moskva stör inte Venezuelas inre angelägenheter och förväntar sig att andra ska följa samma väg.

reuters, warandpeace.ru


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.