19 mars 2019

Kazakstans president avgår

Landets nybyggda huvudstad Astana.
President Nursultan Nazerbajev lämnar posten som statschef, meddelade han i dag på TV.
"Jag har fattat beslut att säga upp mina befogenheter som president," sade han, men lovade att stanna på en rad tunga poster.
Orsakerna är ännu inte kända. Men han blir 79 år i sommar och har varit president  i nästan 29 år - sedan den 24 april 1990, då Kazakstan ännu var en socialistisk sovjetrepublik.Hans innevarande mandat går ut 26 april och enligt författningen ska han inte kunna omväljas. Parlamentsval ska hållas 2021.

Nazerbajev sade att han efter sin avgång skulle behålla posterna som säkerhetsrådets ordförande och chef för det styrande partiet Nur Otan (Fosterlandets ljus), och även vara medlem i konstitutionsrådet.Talmannen för parlamentets senat Kassym-Zjomar Tokajev kommer att vara tillförordnad president.


Kazakstan är till ytan världens 9:e största land med 2,7 miljoner kvadratkilometer och 18,3 miljoner invånare. 2/3 av befolkningen är kazaker, 21 procent ryssar och resten fördelat på drygt 130 nationaliteter.

Landet mottar nästan lika mycket i utländska investeringar som Ryssland (77% i snitt 1994-2018). Största inbvesterare är Sydkorea, Schweiz, Nederländerna och Australien.

BNP per capita (ppp, fasta priser) har ökat med drygt 80 procent under Nazerbajevs ämbetstid.

red


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.