28 mars 2019

Avhoppare anklagar Kiev för MH17-katastrofen

En hög tjänsteman i Ukrainas säkerhetstjänst har hoppat av till Ryssland. Enligt hans vittnesmål var Kiev inblandat i nedskjutningen av det malajsiska passagerarplanet MH-17 den 17 juli 2014.

Planet hade 283 passagerare och 15 besättningsmän ombord och alla omkom.

Vasilij Prozorov, som identifierade sig som en tidigare anställd av Ukrainas säkerhetstjänst, framträdde i måndags på en presskonferens i Moskva. 1999-2018 arbetade han i SBU, Ukrainas säkerhetstjänst, och från 2014 i den centrala anti-terroristiska enheten ATO, som lett krigföringen mot de självutnämnda folkrepublikerna i Donbass.

Prozorov säger att han personligen tror – en övertygelse som han grundar på tillgänglig information – att de ukrainska myndigheterna var inblandade i den katastrofen liksom i mordbranden i Odessa 2 maj 2014 då minst 42 motståndare till kuppregimen omkom..

Den internationella utredningsgruppen (JIT) kom fram till att flygplanet sköts ned med en ”Buk"-missil tillhörande den ryska 53:e luftvärnsbrigaden baserad i Kurskregionen. Ryska myndigheter förnekar all inblandning i olyckan.

En sak som tyder på Kievs delaktighet var dess "fenomenalt snabba reaktion” på händelsen:

"Man fick definitivt intrycket att presidenten Porosjenko och hans presstjänst kände till i förväg" vad som skulle hända. Han noterade också att Ukraina inte hade stängt luftrummet över det område där striderna ägt rum i flera månader.

Nästan alla försök att utreda omständigheterna kring händelsen har i samtal med tjänstemän från generalstaben och försvarsdepartementets verkställande direktorat har besvarats: ”Gräv inte i det här du inte vill ha problem".

Enligt Prozorov är det den biträdande chefen för presidentadministrationen och tidigare chefen för underrättelsetjänsten (SBU) Valerij Kondratiuk och den nuvarande chefen för försvarsdepartementets underrättelsetjänst Vasilij Gurba som ansvarat för mörkläggningen.

Regeringstjänstemän från Nederländerna och Australien har i dagarna haft möten med ryska kollegor för att diskutera vem som bär ansvaret för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina 2014. Att de börjat tala med ryssarna efter att i fem år ha nonchalerat all bevisning som de har företett skulle kunna vara ett gott tecken. Men osvuret är bäst.

På presskonferensen kunde Prozorov också berätta, vad många länge misstänkt, att morden på två militära befälhavare i Donbass, som gick under täcknamnet ”Motorola” och ”Givi” var resultatet av specialoperationer utförda av SBU 16 oktober 2016 resp 8 februari 2017.


newtimes.ru

Se även: https://sputniknews.com/world/201809181068140445-west-release-russia-credibility/

1 kommentar:

  1. "Gräv inte i det här om du inte vill ha problem." Exakt. Varför skulle man dölja saker om fienden var skyldig? Då skulle man tvärtom lägga alla fakta på bordet omgående. Militärradar "avstängd", civil radar "stängd för underhåll",(trots överflygande trafik). Flygledningens bandupptagningar försvunna. Allt pekar i riktning Kiev. Ett fragment från en BUK-missil upphittades, med nummer i behåll. Det kan ha varit ett planterat bevismaterial men även där sköt man sig själv i foten. Numret tillhörde en depå i västra Ukraina.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.