21 maj 2018

Blommor till fru Merkel

15:e mötet Merkel - Putin. Som Putin har påpekat är det mycket
få stater i världen idag som har någon verklig
självständighet i frågor där USA:s intressen berörs.
När Donald Trump tycks riva upp den globala ordningen, drivs Tysklands kansler Angela Merkel närmare en mer förutsägbar partner i Moskva, konstaterar nyhetsbyrån Bloombergs apropå Merkels besök i Sotji 18 maj.

Samtalen omfattade bland annat frågan om ryska gasledningar till Europa, kriget i östra Ukraina, Syrien och det amerikanska beslutet att lämna kärnteknikavtalet med Iran.
Tyskland och Ryssland bör prata med varandra, sade Merkel på en gemensam presskonferens i Sochi där Putin har varit hela veckan för en regeringskonferens och vid möten med cheferna för Eurasiska ekonomiska unionen (EEU).

Merkel sade också att Tyskland var redo att ”främja den politiska processen i Syrien”, vilket de facto är ett medgivande av att de syriska regeringsstyrkorna med Rysslands hjälp har vunnit den militära striden mot islamiska staten och dess allierade och befinner sig i full kontroll över landet.

Beträffande Ukraina har inte mycket förändrats och Merkel håller fast att Minsk-avtalet är det enda grunden för en lösning.

Det var den 15: e gången Merkel och Putin träffades och som vanligt överräckte Putin en blombukett vid Merkels ankomst, något som fått tyska BILD att ana oråd. Genom detta steg vill Putin understryka att hon är kvinna vilket tidningen menar är en förolämpning mot henne som regeringschef! Merkel själv tycks stå över den sortens konspirationsteorier.

”Vi har ett strategiskt intresse av att upprätthålla förbindelserna med Ryssland” noterade Merkel. ”Jag talade för en fortsatt dialog mellan Ryssland, EU och Nato även i tuffa tider också”, sa hon.
Beträffande gasledningen Nord Stream 2 har Trumpadministrationen i dagarna hotat med sanktioner mot företag som samarbetar med projektet.

Nord Stream 2 kan öka Rysslands ”skadliga inflytande” i Europa, sa i veckan Sandra Oudkirk, USA:s vice biträdande utrikesminister för energidiplomati. ”Vi skulle vara glada om projektet inte blev av”, sa hon till reportrar i Berlin och betonade att projektet kunde bli föremål för sanktioner enligt en proposition som kongressen antog i augusti 2017.

Enligt Oudkirk ger gasledningen Moskva möjlighet att installera övervakningsutrustning i Östersjön, vilken ses som en känslig militärregion. Dessutom är Vita huset bekymrat över att Ukraina kommer att förbikopplas som en transitpunkt för Rysslands gas och därmed berövas transitavgifter.
Angela Merkel har reagerat på USA:s varning med att lova Kiev någon form av garantier för sänkta gastransitintäkter, men det förslaget avfärdades genast av Oudkirk, som menade att Europa istället kan köpa sin gas från Kaspiska havet, östra Medelhavet, Algeriet och slutligen - USA och Australien, vilket skulle minska beroendet av ryska energikällor.

USA begär alltså att Europa ska betala 20 procent mer för att köpa amerikansk gas, bara för att blidka de hjärnspöken Pentagon ser kring de ryska gasledningarna.

Finland, Sverige och Danmarks territorialvatten. De berörda länderna har godkänt projektet.
Opinionsmätningar visar att tyskarna litar på Ryssland mer än USA under Trump. Medan 14 procent av respondenterna ser USA som en pålitlig partner, sade 36 procent detsamma om Ryssland, enligt en undersökning för ZDF-tv publicerad fredag.

En undersökning utförd av opinionsinstitutet Forsa på uppdrag av Wiese Consult GmbH, visade att mer än 75 procent av de svarande är rädda för USA:s politik och personligen för Donald Trump. De anser att Trump genomför en politik som är farlig för dem. Samtidigt tror endast 17 procent av tyskarna att Ryssland och Vladimir Putin personligen utgör ett hot mot Tyskland.

Beträffande Iranavtalet stack Angela Merkel inte under stol med att EU inte är i stånd att klara en frontalkrock med USA. Om USA fullt ut använder sin makt att bötfälla enskilda europeiska koncerner blir det för mycket också för enskilda europeiska stater. EU och dess medlemsstater kan aldrig ge full kompensation vid en sådan ekonomisk krigföring mellan kontinenterna.

Antagligen var den siste som klarade en sådan konfrontation Frankrikes president de Gaulle, som styrde Frankrike till 1969. Han skickade ett helt fartyg och ett flygplan fullastade med dollarsedlar till USA och krävde att få dem inlösta i guld. President Johnson hade inget annat val än att betala och skicka 3000 ton guld till Paris.

Varpå USA formellt avskaffade dollarns inlösbarhet i guld och in förde först den s k valutaormen, sedan SDR, de särskilda dragningsrätterna.


Midsommaren 1966 lät de Gaulle dra den franska krigsmakten ut ur Nato och Nato-högkvarteret måste  hastigt flytta till Bryssel. Först 40 år senare kunde mutkolven Nicolas Sarkozy ta Frankrike tillbaka in i det militära  samarbetet med Nato - en förutsättning för att kunna delta i så skamliga operationer som tillintetgörandet av Libyen och projektet att åstadkomma regimskifte i Syrien med hjälp av allsköns terrorister.

rt.com, bloomberg 18/5


2 kommentarer:

  1. SvD täckte besöket under titeln “Trump pressar Merkel närmare Putin” och
    U​ppsala ​N​ya ​T​idning​ har rubriken “Merkel och Putin i samtal om Nord stream 2”.

    Men jag har inte hittat ett ord om besöket i Dagens Nyheter, trots att jag letat på “Merkel”, “Putin” och “Sotj​i​”. ​Det är tydligen inte bara i ruskiga diktaturer som pressen förtiger viktiga nyheter ​s​om inte “borde” ha hänt?

    Att USA med sin politik driver EU in i armarna på “ärkefienden”​ ​Ryssland skulle ju vilken nyinkommnen pryo som helst på State Department kunnat räkna ut.

    SvaraRadera
  2. Oljeberoende, oavsett varifrån, ligger inte i svenskt totalförvars-intresse, ej heller är det ekologiskt hållbart med fossil energi. Frågan är om det ens är ekonomiskt försvarbart när vi väl fått till ett Swexit?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.