16 maj 2018

Ännu en staty delar USA

Sedan 1991 står en staty med inskriften "Katyn 1940" i New Jersey, en kvartsmiljonstad inte långt från New York City.

Stadens planer på att avlägsna monumentet som erinrar om  Sovjetunionens påstådda mord på 20 000 polska officerare i Katyn utanför Smolensk har väckt upprörda känslor inte minst bland polskättade amerikaner.

Enligt officiell polsk doktrin finns ingen tvekan om Sovjets skuld. Även Rysslands parlament har medgivit Sovjets skuld, som dock aldrig entydigt kunnat bevisas.

Men den stadsdirektör som har ansvar för att sanera den park där monumentet står anser att bilden på en bakbunden soldat som huggs med bajonett i ryggen ”inte är lämpligt för ett storstadsområde” både på grund av de obehagliga konversationer som det kan leda till med barn men också för vad han avfärdade som en "politiskt felaktig" uppfattning att "ryssar hugger människor i ryggen".
Dessa divergerande synsätt har fått den polska ambassadören ill USA att oroas över vad han beskrivit som "bristen på dialog" mellan det polskamerikanska befolkningen, men han hade aldrig väntat sig vilka proportioner saken har fått.

Den polska senatens talman Stanisław Karczewski fördömer offentligt föreslagna flytten och lovar att skriva till Jersey Citys borgmästare Steven Fulop om det, vilket omedelbart utlöste en polonofobisk härdsmälta på Twitter av demokratiska politiker som påstod att Karczewski är en ”en känd antisemit, vit nationalist + holocaust-förnekare", uppenbarligen på grund av hans stöd för Polens nolltoleranspolitik mot olaglig migration och dess senaste lagstiftning mot historisk revisionism.

Den polska ambassadören besvarade officiellt de kränkande tillmälena och uppmanade borgmästaren att be om ursäkt, men skadan kan redan vara skedd, eftersom polsk-amerikaner nu är väl medvetna om hur Fulops parti ser på dem och deras land. Detta är viktigt eftersom många polsk-amerikaner är demokrater och lever i swingstater i Mellanvästern som Ohio, Wisconsin och Michigan och när mellanårsvalen i november närmar sig kan deras röster betyda mycket för kongressens framtida sammansättning och därmed för Trumps möjligheter att styra landet under resten av sin första period.

källa: Andrej Korybko i orientalreview.org

3 kommentarer:

 1. Intresssant Stefan. Det har varit spänt mellan Polen och Sovjet, alltifrån Polens invasion av det unga Sovjet och delningen av Polen, inför 2VK. Jag har därför föreställt mig att krigstidens bild av ett Nazidåd, kanske inte var rätt. Och om det var fel, så återstår ju bara Sovjet. I ett inledande skede av Barbarosa var läget desperat. Naturligtvis kan illdåd ha skett i ett sådant läge. Har du mer dokumentation än den lilla artikeln anger?

  SvaraRadera
 2. Jag försökte att inte gå in på själva Katynfrågan. Jag har skrivit i Clarté om den: https://clarte.nu/laes-clarte-pa-naetet/hela-arkivet/21-397-klass-och-medvetande/2107-Katyn---ett-ouppklarat-massmord-21
  men inser att jag är rätt ensam i Sverige om att ifrågasätta gällande version. Men oavsett den är det anmärkningsvärt hur sådana frågor kan användas för att spela ut olika "bindestrecksgrupper", som Jan Myrdal kallar dem, mot varandra.

  SvaraRadera
 3. Du är inte ensam. Vi är några till. Jag har haft förmånen att korrekturläsa en bok som kommer i sommar på engelska om den här frågan. Det konstateras helt riktigt att det inte saknas material i frågan men däremot finns ytterst lite BEVIS jämförelsevis. Med det bevisläge som råder idag så pekar det på att först sköt ryssarna en del polacker, sen kom tyskarna och sköt resten.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.