1 maj 2018

Maktskifte i Armenien

I Armenien stundar ett maktskifte som orsakats av massiva gatuprotester.

Ledaren för gatuprotesterna, parlamentsledamoten Nikol Pasjinjan kräver att ingen annan än han väljs till premiärminister, som är landets viktigaste ämbete.
Protesterna i Armenien började den 13 april när oppositionen argumenterade mot valet av den tidigare president Serzj Sargsjan som premiärministern och anklagade honom för dåligt styre och försämring av den ekonomiska situationen i landet.

Den 17 april meddelade oppositionen början på en "sammetsrevolution". Mindre än en vecka senare, den 23 april, avgick Sargsjan under pågående protester.

De specifika villkoren för Armenien är att landet ingår i OSS och försvarsalliansen ODKB och Ryssland har inom ramen för detta trupper stationerade i landet, som garant för säkerheten. Såväl Azerbajdzjan (som omger enklaven Nagorno-Karabach) Turkiet som Iran har historiska konflikter med Armenien.

Men av de 9 miljonerna armenier i världen lever bara 3,3 miljoner i landet, resten utomlands (2,2 miljoner i Ryssland, 1,4 miljoner i USA och 0,9 miljoner i Frankrike)
. Diasporan i väst söker hela tiden vrida in landet på en västorienterad kurs.

Oppositionsledaren Nikol Pasjinjan har tidigare gjort uttalanden om att landet bör utträda ur ODKB, men i ett tal i parlamentet idag försäkrade han att landet - om han blir ny premiärminister - ska stanna i  Eurasiska ekonomiska unionen och ODKB, rapporterar Armenpress. Allting annat vore antagligen politiskt självmord.

Pasjinjan sade samtidigt att hann kommer att lägga stor vikt vid förbindelserna med Iran, Georgien och EU. "Vi kommer att göra allt för att eliminera EU:s visumkrav för de armeniska medborgarna."
Han lovade en snabb ratificering av EU:s omfattande och förbättrade partnerskapsavtal (CEPA).

Den enda nominerade kandidaten till premiärminister är just nu Nikol Pasjinjan, som stöds av tre fraktioner - Yelk, Tsarukjan  och ARF .

Pashinyan kommer att behöva minst 53 röster för att bli utnämnd till premiärminister, vilket innebär att han behöver minst 6 röster från det styrande republikanska partiet (RPA) som har 58 platser i landets 105-mannaparlament. ARF har 7 mandat,  Tsarukyan 31 och Yelk 9 platser.

Ny premiärminister ska utses inom en vecka.

armenspress, panarmenian.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.