11 maj 2018

USA missar mångmiljardorder från Iran

Det amerikanska beslutet om att dra sig ur  2015 års nukleära avtal med Iran och återuppta ekonomiska sanktioner mot landet innebär med all sannolikhet att Boeing mister en iransk order på 20 miljarder dollar.

Boeing, världens största flygindustri kommer sannolikt att förlora en iransk order på 20 miljarder dollar för 110 flygplan efter USA:s nya sanktioner.

Irans flygflotta är hård sliten efter sanktionsåren och behöver uppgraderas. Nu är USA:s flygindustri ute är leken och troligen kan inte heller franska Airbus leverera de 97 plan som återstår att leverera enligt ett kontrakt på 100 plan från december 2016.


En så stor del av tekniken i Airbus plan är amerikansk att de knappast kommer att passera de amerikanska sanktionerna.

USA:s tillbakadragande från överenskommelsen om Irans kärnenergiprogram kommer också att påverka fler stora europeiska företag som Airbus, Siemens, Peugeot-Citroen, Renault, Total, Eni och Danieli.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har begärt uppskov med sanktionerna för Europas del av sin amerikanske kollega Steve Mnuchin..

Le Maire uppmanar Europa att "inte vara en vasall i USA" och försvara sina ekonomiska intressen. Den franska ministern uppmärksammade också vikten av att utveckla en alleuropeisk strategi för att skydda "ekonomisk suveränitet".

Vita husets avtalsbrott har även tvingat Tyskland att vidta mått och steg. Trots att Merkels nya regering anslagit bistra russofobiska toner har den nu tvingats ta upp förhandlingar med Ryssland och Kina om hur kärnavtalet med Iran ska räddas. Det kommer inte på fråga att följa USA, sade Peter Altmayer, chef för det tyska ekonomiministeriet, idag fredag.

Tyskland förbundskansler Merkel betonade vid ett möte med sin franske kollega i Aachen att Europa inte längre kan räkna med militärt skydd från USA. "Vi kan inte längre lita på att USA kommer att skydda oss. Det är dags för Europa att ta sitt öde i sina egna händer", sa Merkel, med hänvisning till den militära konflikten mellan Israel och Iran, liksom till att USA bryter med kärnvapenavtalet med Iran.

http://aviationweek.com/commercial-aviation/airbus-boeing-sales-iran-now-limits
http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/130388/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.