22 sep. 2017

Trump mot kurdisk omröstning

USA:s president Donald Trump och hans turkiska motsvarighet Recep Tayyip Erdogan motsätter sig folkomröstningen om irakiska Kurdistans självständighet, heter det i ett uttalande från den turkiska ledarens pressbyrå efter mötet Trump-Erdogan i New York.
Om kurdernas regionala regering ändå genomför omröstningen den 25 september 2017 kommer det att få allvarliga följder, säger uttalandet.

Frågan är vad USA:s röst betyder. Hittills har det kurdiska ledarskapet troget följt USA. Men även Israel ärm lierat med kurderna och har uttryckt direkt intresse av en separatstat, säger den irakiske säkerhetsexperten Ahmed al-Sharifi till Sputnik Arabic.


En sådan stat skulle kunna lösa en del vatten- och energiproblem för Tel Aviv.

"Sedan 2005 har Netanyahu talat om behovet av att bygga en oljeledning från de irakiska städerna Kirkuk och Mosul till Medelhavet genom Syrien, för att ge Israel en beständig energikälla", betonade Al Sharifi.

Enligt experten skapades Daesh (ISIS / ISIL) "för att ersätta regeringarna i Syrien och Irak med pro-amerikanska myndigheter". Det spelade även Israel i händerna, tror han.

Den syriske brigadgeneralen Haisam Hassun sa för sin del till Sputnik: "Den syriska [arabiska] armén har redan börjat bekämpa det kurdiska hotet som USA har skapat på Syriens territorium."

"Först och främst har syriska regeringsstyrkor gått över till östra stranden av floden Eufrat", förklarade general Hassun. "I den närmaste framtiden kommer regeringsstyrkorna att återta det territorium som ockuperas av kurdarmén SDF."

Enligt generalen kan SDF "betraktas som en gren av IS eftersom de olagligt har ockuperat syriskt territorium."

I juni utropade presidenten i irakiska Kurdistan Masoud Barzani den kommande folkomröstningen. I i mitten av augusti rapporterade Jerusalem Post att den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu uttryckte en "positiv inställning" till en kurdisk stat och förklarade att kurderna, "ett modigt folk", delar Israels värderingar.

En månad senare upprepade Netanyahu sitt stöd för Iraks Kurdistans ansträngningar att skapa sin egen stat. Netanyahus uttalande kom bara några veckor före folkomröstningen i den autonoma regionen Kurdistan i Irak. Den israeliska premiärministerns anmärkningar var emellertid inte något nytt: han hade redan gjort liknande uttalanden 2004 och 2014.

Däremot har Turkiet och Iran uttryckt sin motstånd mot skapandet av en suverän stat i den kurdiskdominerade regionen i Irak, med hänvisning till nationella säkerhetsfrågor.

Damaskus fruktar för sin del att de syriska kurderna, som håller stora territorier i norra Syrien, kan följa i irakiska Kurdistans fotspår och splittra landet.

År 2005 erkände Iraks konstitution Kurdistan som en autonom region som drivs av den regionala regeringen i Kurdistan. I Kurdistan  finns dock betydande minoriteter av yezider, kristna, turkmener och andra som motsätter sig en kurdisk separatstat. Många kristna har i praktiken redan fördrivits av kurdernas regionala regering KPG.

red

källor: https://news.am/eng/news/411254.html, https://sputniknews.com/analysis/201709221057624450-kurdistan-independence-israel-syria-iraq/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.