9 sep. 2017

2 000 döda i monsunen - som vanligt

Indien är ett av flera asiatiska länder som drabbas av stora översvämningar i årets oöverträffade monsunsäsong.

Mer än 2 000 tros ha dött i Indien, Nepal och Bangla Desh. Världsmedia är dock nästan helt fokuserade på orkaner på andra sidan världen.

Men båda kan vara kopplade till förändrade vädermönster på grund av klimatförändringar som förväntas leda mer extrema väder under kommande år.
 I Indien var den fattiga norra staten Bihar bland de värsta drabbade. Äldre invånare hävdar att det är den största översvämning de upplevt eller hört talas om och den tros vara ett 100-årsrekord.

Veckor efter att översvämningen slog till har det nästan inte kommit någon statlig hjälp utan offren är hänvisade till välgörenhet.

Cyniker - som New York Times - förklarar medias fokus på den amerikanska kontinenten med att monsunen varje år skördar ca 2 000 människoliv, medan förödelsen på Amerikas västkust är unik. Kuba har tvingats evakuera 800 000 invånare och hela öar i Karibien är utplånade.

New York Times påpekar att de regelbundna dödsoffren i Indien sker i en "mjuk stat" utan skyddsnät som man i väst tar för givna.

"Trots hela Indiens ekonomiska tillväxt och den snabba infusionen av mobiltelefoner, datorer, sociala medier och annan teknik hade miljontals människor i både landsbygd och stadsområden ingen aning om att farligt väder skulle komma. Även vissa regeringstjänstemän sa att de inte hade fått någon varning."

red


källa: http://www.itv.com/news/2017-09-08/indian-floods-families-devastated-after-unprecedented-monsoon-season/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.