20 sep. 2017

USA missnöjt med Deir ez-Zors befrielseEn rysk drönarfilm visar hur livet återvänder till Deir ez-Zor, den syriska staden som varit belägrad av Islamiska staten i tre år. Men för att stoppa den syriska regeringens frammarsch beordrade USA nyligen terroristerna i Idlib - i en helt annan del av landet att slå till.Ryskt stridsflyg och syriska styrkor har dock lyckats stoppa offfensiven av jihadister där.

Jihadisterna slog till i en deeskaleringszon i guvernementet Idlib i Syrien.

General Sergej Rudskoj, talesman för den ryska generalstaben.Rudskoj, sa rent ut i nyhetsprogrammet Vesti idag onsdag 20/9 att terroristerna slagit till på initiativ av USA-koalitionen för att stoppa de syriska regeringsstyrkornas framryckning i Deir ez-Zor - i en helt annan del av landet.

Utanför Deir ez-Zor pågår något av en kapplöpning för att ta kontroll av vägarna ner mot irakiska gränsen och därmed förhindra den styckning av landet som USA och kurdarmén SDF  har planerat. (Samtidigt varvar den Israel-allierade kurdiska ledningen i irakiska KPG upp för en folkomröstning för att utropa en kurdisk separatstat och lägga beslag på det oljerika Kirkuk.)

Offensiven i Idlib lanserades av den grupp som tidigare kallades Al-Nusra och var al Qaidas syriska gren. Jihadisterna attackerade regeringsstyrkor stationerade norr och nordost om staden Hama. Området ingår i en deeskaleringszon, som täcker hela guvernementet Idlib, som är centrum för ett antal anti-statliga väpnade grupper i Syrien.

Den ryska generalstaben sa att militanterna försökte tillfångata en enhet av den ryska militärpolisen, som har mandat att övervaka de-eskaleringszonen i Idlib. Enheten var tvungen att kämpa mot en numerärt överlägsen fiende närvaro i flera timmar, men lyckades tack vare stöd från en lokal milis.

Det ryska kommandot i Syrien beordrade en operation för att avvärja militanternas angrepp, inklusive med flyg och insats av militärpolis och speciella operationsstyrkor. Den ryska styrkan undsattes  framgångsrikt. Tre soldater från specialstyrkorna skadades, men ingen rysk soldat omkom.


Uttalandet säger att syriska regeringsstyrkor nu återtagit det territorium som tidigare erövrats av jihadisterna.

Styrkorna dödade cirka 850 jihadister och förstörde 11 stridsvagnar, 46 pickupbilar och andra vapen.

rt 20/9

1 kommentar:

  1. Tack Stefan, mycket intressant information. Huvuddragen låter trovärdiga.
    Däremot verkar skaderapporten bisarr, i meningen förskönande. Slog den ryska militärpolisen, med stöd av lokal milis och attackflyg ut "850 jihadister och förstörde 11 stridsvagnar, 46 pickupbilar och andra vapen" så måste de egna förlusterna ha varit större. Annat är ju bara barnatro.

    Fler och fler uppgifter indikerar att den syriska regeringens styrkor, med stöd från Hizbollah och ryskt attackflyg håller på att återta initiativet från ditresta jihadister och s k rebeller. Vi får hoppas att sammanbrottet för upprorsmakarna, och deras internationella backup, närmar sig. Det syriska folket har lidit nog. Det är fred som gäller.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.