28 mars 2017

Svenskättling startade Oktoberrevolutionen

Nikolai Erikson som 19-årig underofficer 1909.
Från fyratiden på morgonen 25 oktober (7 november enligt vår tideräkning) 1917 låg pansarkryssaren Aurora förtöjd mitt emot Vinterpalatset i Petrograd. Besättningen hade gjort uppror mot tsarmakten och hade till uppgift att övervaka Nikolajevbron (senare omdöpt till Löjtnant Schmidts bro).

På morgonen hade ett upprop till omedelbar resning förmedlats på Auroras radio. Klockan 22.40 avfyrades från sextumskanonen i kryssarens för ett löst skott som gav signalen till de revolutionära att besätta Vinterpalatset.

Men vem var befälhavare ombord? Vem uttalade den avgörande ordern om signalen till resning som skulle förändra en värld?
I alla år har svaret på den frågan mörkats i Sovjetunionen. Till pansarkryssarens femtioårsjubileum 1948 förtöjdes den för gott vid Petrogradkajen i Leningrad och inreddes till ett museum. Besökaren fick se bilder på ett antal befälhavare, men inte på den rätte, inte den som fört befälet revolutionskvällen.

Först 1993 kröp sanningen fram, att det var den svenskättade sjöofficeren Nikolai Erikson, född 1890 i Ryssland. Det var delvis tack vare en avlägsen släkting som grävt fram fakta om Nikolai Erikson.

Läs historien om Nikolai Erikson i senaste numret av Ryska Posten. Beställ en gratis provprenumeration på red@rysk.info.

3 kommentarer:

 1. Tänk vad dagens rubrikmakare i våra media hade kunnat göra av detta: "Svenske Nisse Erikssons startskott för revolutionen!"

  Eller kanske ännu bättre: "Svenske Lenin leder stormningen av palatset." Lenin hade ju svenska anor på 1700-talet, och det är alltid trevligt att hitta en svensk anknytning även till utrikiska händelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Interesting... But why he is “Swedish Lenin”?) I worked in Russia only for one year. Almost all of the Eriksons there, they are Swedish. Almost all of them have swedish ethnicity. 55 people in Moscow.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera

Underteckna med ditt namn.