15 mars 2017

Norge tänker fritt

Kåre Willoch (t v) och Thorvald Stoltenberg anser båda
att sanktionerna mot Ryssland motverkar sitt syfte.
Det är ett paradoxalt faktum att man i Nato-landet Norge tänker friare än i Sverige i fråga om det ryska "hotet" mot Europa. 

Nyligen har både den gamle högerledaren Kåre Willoch och  den
förre försvars- och utrikesministern, socialdemokraten Thorvald Stoltenberg varit ute och krävt en realistisk och vänskaplig politik gentemot Ryssland.


Det är inte realistiskt att Krim kommer att återgå till Ukraina, säger förre premiärministern Kåre Willoch (H) 10 mars.
 
- Antydningar från Nato om att Ukraina skulle kunna bli medlem var början på en helt överflödig skärpning av motsättningarna mellan Ryssland och västvärlden, säger Kåre Willoch till Verldens Gang.Han har nyss talat på de konservativas årsstämma om saken och menar att Nato överdriver hotet från Ryssland: 


- Ingen kan vara intresserad av sådan defensiva tomrum (som uppstod efter Sovjets upplösning. SL). Jag förutser inte någon direkt indikation på att Ryssland har blivit så mycket farligare, säger Willoch,
 

På frågan om sanktioner som EU och Nato-länderna har vidtagit mot Ryssland kommer att orsaka en förändring i rysk hållning, svarar Willoch: 

- Jag kan inte se någon realism bakom förväntningar om att Krim kommer att återgå till Ukraina. Och talar vi om förväntningar bland dem som bor på Krim, har de inte uttryckt några sådana. 

- Om man trodde att Ryssland skulle dra sig ur Krim på grund av sanktionerna, var det inte särskilt realistiskt.

- Hela Europa kommer att må bättre om Ryssland får det bättre ekonomiskt. Det är så stor ömsesidighet i ekonomin. Det är lättare att bevara lugn i ett tillstånd som är bra, säger Willoch.

Bra någon månad tidigare var han socialdemokratiske ministerkollega
Thorvald Stoltenberg ute i samma ärende och kritiserade sanktionerna mot Ryssland för att de kan driva Moskva längre bort från väst. 


Det säger Stoltenberg i den nyutkomna boken  "Frukost med Thorvald" och pekar på misslyckade sanktionerna mot länder som Kuba, Irak och Serbien. I samtliga fall fick befolkningen och inte ledningen ta stötarna. 

Han påpekar att Nato gör av med många gånger större anslag på militären än Ryssland och varnar för att situationen kan komma ur kontroll. Ryssland och Nato-länderna talar förbi varandra och missförstår varandras åtgärder:

"Nato säger att allt de gör är defensivt, inte riktat mot Ryssland, men det hindrar inte ryssarna uppfattar åtgärderna som aggressiva. Vi har en negativ och farlig spiral av ord, uttalanden och handlingsmönster", varnar Stoltenberg. 

Thorvald Stoltenbergs son är generalsekreterare för Nato.

verldens gang

1 kommentar:

  1. Allerede under sin tid som statsminister på 1980-tallet sa Kåre Willoch (forøvrig også Palestina-venn): Vi i Høyre ser det ikke som et problem at Arbeiderpartiet bedriver høyre-politikk.
    Desverre har vi knapt noen Nato- kritisk presse lenger i Norge, bortsett fra nisje-aviser som Friheten og Ny Tid men Pål Steigans Mot Dag seier opp som en god konkurrent til VG på nettet.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.