10 mars 2017

400 USA-soldater till Syrien

400 USA-soldater har skickats till Syrien. Här en styrka på väg till
staden Manbij mellan Raqqa och Aleppo.
Nyheten om att Pentagon har skickat 400 USA-soldater till Irak har utlöst protester i USA:s kongress. 

Barbara Lee, Kaliforniendemokrat i representanthuset, har lagt ett förslag som kan blockera fler "stövlar på marken" i den pågående konflikten.
Lee var bekant den enda medlemmen av kongressen som 2001 röstade mot godkännandet av invasionen av Afghanistan. Som Lee förutspådde vid den tiden, har mandatet från 2001 använts för att kringgå kongressens godkännande för till synes ändlösa amerikanska militära angrepp i hela Mellanöstern.Lee och andra progressiva kongressmedlemmar fördömer utplaceringen av ytterligare marktrupper till Syrien, som de beskriver som en "mission creep", dvs. ett krig som smygs på nationen.

"Efter år av krig och hundratusentals civila som dödats, är det tydligt att ökad amerikanska militära åtgärder inte kommer att lösa krisen i Syrien."

Vare sig Ryssland eller Syrien har ännu kommenterat Pentagons upptrappning till totalt 1 000 man på marken i Syrien. Situationen är komplicerad och Syrien och Ryssland har tagit på sig olika taktiska uppgifter.


Syriens utrikesdepartement fördömer idag hårt Turkiets militära närvaro inne i Syrien  där syriska regeringstrupper angripits av turkar i al-Boihij, al-Boghaz, al-Amiana, på Höjd 543 samt i närheten av staden Manbij på landsbygden utanför Aleppo, .Samtidigt har Turkiets och Rysslands presidenter Putin och Erdogan träffats i Moskva idag och talar om "ett osedvanligt nära samarbete" kring den syriska vapenvilan.


commondreams.org, aljazeera 10/3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.