6 aug. 2022

Rapport från ett bombat hotell

Den kanadensiska journalisten Eva Bartlett råkade befinna sig på ett hotell i Donetsk som bombades av Kiev-militären igår.

Här rapporterar hon om händelsen.Idag bombade Ukraina ett hotell i Donetsk fullt av journalister – så här kändes det att vara där.

Ytterligare en attack från Kiev har drabbat centrala Donetsk, riktad mot en begravning och ett hotell där många reportrar bor och arbetar.

Det var fem kraftiga smällar inom loppet av tio minuter. Den sista explosionen blåste ut mitt hotells fönster på bottenvåningen, inklusive en salong, där journalister ofta samlas före och efter att ha gått ut för att göra fältreportage – och lobbyn.

Ungefär en minut tidigare hade jag passerat den senare. En kameramans assistent som var där vid tidpunkten för den femte explosionen fick en hjärnskakning av explosionen. En kvinna som gick utanför byggnaden dödades, liksom minst fyra andra, inklusive ett barn.

Donetsks telegramkanaler är fyllda med videor som lokalbefolkningen har tagit, av döda, skadade och skadade, och av sorgdrabbade människor. Ett sådant Telegram-inlägg (varning: grafisk film) visar en man i chock över den hemska synen av kropparna av hans dödade fru och barnbarn på en gata två kvarter från hotellet.

Det totala antalet skadade är fortfarande inte känt, i skrivande stund. Enligt en första uppskattning var  antalet döda minst tio, bland dem två ambulansarbetare: en ambulanspersonal och en läkare. Du som läser nyheterna har  lyxen att bli varnad för grafiska bilder och välja att inte titta på bilderna och videorna av blodbadet som inträffade idag, såväl som under de senaste åtta åren av Ukrainas krig mot Donbass.

Människorna här på marken får inte någon varning och kan inte välja att inte se de lemlästade kvarlevorna av en älskad eller främling. Hur obekvämt det än är att se sådana bilder, så måste de visas om världen ska få veta sanningen om vad som händer i Donbass, för att ge röst åt lokalbefolkningen, som dödas och terroriseras av ukrainska styrkor medan västerländska mediakoncerner letar någon annanstans eller döljer dessa brott.

När beskjutningen började var jag i mitt rum och redigerade bilder från föregående dag – från efterdyningarna av en annan beskjutning av ett Donetsk-distrikt. Explosioner är så vanliga här att jag inte reagerade så mycket på explosionen förutom att den var högre än vanligt och billarmen gick. Sju minuter senare kom ytterligare en explosion, mycket starkare och mycket närmare.

Från fönstret kunde man se rök stiga upp mot norr, troligen 200 meter bort. Detta skulle ha varit precis i närheten av operahuset, där begravningsceremonin för Donetsks folkrepubliks (DNR) överste Olga Katjura, dödad i går, började.

En minut senare fick en annan hög smäll mig att springande lämna rummet. Lyckligtvis blev den enda skadan ett krossat fönster. På nedervåningen tog journalister som varit på hotellet och andra som varit ute eller var redo att gå ut och rapportera skydd i korridoren, redo att springa ner i källaren om det skulle eskalera.

En sa till mig att han hade förberett sig för att filma och att han var cirka 10 meter ifrån platsen där det sista granaten träffade. "Jag tror att de försökte rikta in sig på begravningen. Och på journalister också, sa han. Han sa också att det fanns en kvinna utanför som hade förlorat ett ben, och att hon förmodligen var död vid det här laget.. Kievs styrkor vet att många journalister bor på detta hotell för dess centrala läge och starka wifi. Många gör ofta sina liverapporter utanför hotellet. Och de som vistas här, såväl som i andra centrala Donetsk-kvarter, har högljutt rapporterat om Ukrainas beskjutning av Donetsk med de försåtliga, internationellt förbjudna "fjärils"-minorna på senare tid – den senaste i listan över Kievs krigsförbrytelser.

Dessa sprängämnen är utformade för att slita av fötter och ben, och Ukraina har upprepade gånger avfyrat raketer som innehåller dem och avsiktligt släppt dem på civila områden i Donetsk och andra Donbass-städer.


Om Kiev genom att bomba ett hotell fullt av journalister ville skrämma bort dem från att rapportera om Ukrainas krigsförbrytelser, kommer det inte att fungera. De flesta journalister som rapporterar härifrån gör det för att vi, till skillnad från västvärldens krokodiltårar för konflikterna de skapar, faktiskt bryr oss om människors liv här.

Eva Bartlett är en kanadensisk oberoende journalist. Hon har i flera år bevakat konfliktområden i Mellanöstern, särskilt i Syrien och Palestina (där hon bodde i nästan fyra år).

https://www.rt.com/russia/560241-ukraine-bombed-donetsk-hotel-journalists/ 

https://www.rt.com/news/560207-ukraine-shelling-donetsk-funeral/

Från rt. com (förbjuden i EU). 

1 kommentar:

Underteckna med ditt namn.