26 aug. 2022

Med vattnet som vapen

Den ryske journalisten Jurij Vasiljev rapporterade i Vzglyad.ru om törsten i Donetsk, den heta sommaren 2022.

Människorna där lever inte bara under ständiga raketattacker, utan också – under de senaste sex månaderna - i allvarlig vattenbrist sedan Kievsidan stängt av pumparna som tidigare gav staden vatten från Donbasskanalen.

Huvudstaden i Donbass är halvtom, men det finns ändå hundratusentals kvar i staden. De lever under konstant beskjutning. De måste gå ut och hämta vatten och riskera att träffas av granatsplitter.

- Normen är 230 tusen kubikmeter vatten per dag, som måste pumpas in i stadens system, - säger Alexey Kulemzin, chef för staden Donetsks administration.

Men det är bara 50 tusen som pumpas in i systemet.

Orsaken är att den s k Donbass-kanalen, som försörjer Donetsk och städerna runtomkring , har reducerats sedan i februari.

Kievmilitären pumpar över det vatten som finns i kanalen på sitt territorium. Pumparna finns på deras sida. Och utrustningen på Donetsksidan är i dåligt skick på grund av beskjutning.

Därför får Donteskborna mindre än en femtedel av den vanliga volymen i sina vattenkranar.

På Bukovinskajagatan var det en kö till sex vattenkranar på en gång. Kranarna är anslutna till en lång tankbil med inskriptionen "Till folket i Donbass från Moskva-regionen".

Vattnet som fyller femliters plastflaskor används som dricksvatten. För tvätt, toalett och andra saker använder man s k tekniskt vatten. Det finns ett schema hur tankbilarna går runt i bostadsområdena. Till exempel: tre gånger på tio dagar – tekniskt vatten, en gång på fem dagar dricksvatten-

Angela Alexandrovna har flera hundra privata hushåll som hon håller kontakt med och informerar när hon får meddelande om att vattenbilen kommer i sin smartphone. "Alla vet inte hur en smartphone fungerar". Djungeltelegrafen är effektivare.

Arbete på att avhjälpa situationen pågår. Ryssland deltar i byggandet av en ny vattenledning, från Olchovskij-reservoaren 25 km öster om Donetsk. Hela den saknade volymen inte kommer att kompenseras, men det kommer definitivt att bli mer vatten. Man har också byggt fyra stora vattenreningsverk i DNR; vem som helst kan komma och hämta obegränsade volymer.

Naturligtvis finns vatten att köpa i butikerna, men det kostar i bästa fall tre rubel litern, ibland 20, 40, 60 rubel.

Hälften av butikerna i Donetsk är igenbommade sedan ägarna flytt för beskjutningen.

DNR:s ministerium för nödsituationer har installerat enorm blå tankar med tekniskt vatten ute på skolorna. De fylls två gånger om dagen och där är det fri tilldelning.

"På nionde krigsåret är Donetsk en stor familj", säger Kulemzin, chef för Donetsks kommunstyrelse.

"Vi lever som i en ubåt som är ute på ett uppdrag. Man kan kritisera, argumentera. Och man kan göra det lättare att stå ut. det för att överleva. Inte en och en. Utan alla."

Jurij Vasiljevs reportage finns att läsa på vzgljad.ru på ryska. Stora delar finns också översatta till engelska här och här.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.