22 aug. 2022

Ukraina bundet till mordet på Darja Dugina

Aleksandr Dugin och hans dotter Darja Dugina, vars bil senare sprängdes i luften.

På lördagen sprängdes en bil i Moskva-regionen, där den kände filosofen Aleksandr Dugin tillsammans med sin 30-åriga dotter Darja deltog i en kulturfestival. Darja Dugina lämnade platsen i pappans bil som snart exploderade och dödade henne.

Den ryska säkerhetstjänsten har identifierat den troliga attentatspersonen, en agent för Ukraina.

Aleksandr Dugin hade i sista minuten satt sig i en annan bil, vilket tyder på att det var honom mördarna var ute efter honom.

- Jag betraktar det som hände som ett terrordåd av Kiev, säger människorättsaktivisten Larisa Sjesler till
tidningen Vzgljad. Sjesler är ordförande för en förening för Ukrainas politiska emigranter från och politiska fånga.

- Terroristerna jagade förmodligen hennes far, filosofen Aleksandr Dugin. Han är en välkänd figur och uppfattas i väst som en av det moderna Rysslands mest betydelsefulla ideologer, menar hon.

I ukrainsk TV (UATV) framträdde idag den tidigare ryska dumadeputeraden Ilja Ponomarjov och förklarade att terrordådet utförts av en underjordisk rysk oppositionsrörelse. Inslaget illustrerades med en mängd videoklipp där man ser unga män anlägga bränder på bilar, hus och militära inskrivningscentraler i Ryssland, inklusive allt som bär bokstaven Z.

Rysslands ständige representant i FN, Vasilij Nebenzia har krävt ett extrainsatt möte i säkerhetsrådet för att behandla Ukrainas terrordåd - mot Darja Dugun, såväl som den återkommande beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporozje som riskerar att utlösa en olycka många gånger värre än Tjernobyl.

FSB konstaterade idag måndag att terrordådet mot Dugina förbereddes och utfördes av den ukrainska specialtjänsten. Gärningsmannen var Natalia Vovk, som reste in i Ryssland den 23 juli med sin 12-åriga dotter och hyrde en lägenhet i huset där Dugina bodde.

Under en tid följde Vovk Dugina och använde en Mini Cooper som hon bytte nummerskyltar på tre gånger. Dagen för mordet fanns hon och hennes dotter på litteratur- och musikfestivalen Tradition, och efter att Dugina lämnat evenemanget gjorde hon en kontrollerad explosion av hennes SUV Toyota Land Cruiser Prado.

Efter det åkte Vovk och flickan till Estland. Enligt hackergruppen RahDit är den 43-åriga ukrainska kvinnan identisk med en tidigare medlem i den nazistiska Azovbataljonen. Hennes flicknamn är Shaban.

Darja Dugina var en lovande filosof i sin egen rätt. Hon doktorerade 2015 vid Moskvas statsuniversitet med avhandlingen "Tolkning av Platons politiska filosofi i Proklos
Diádochos kommentarer".

I mars 2017 deltog hon, hennes far och en rad europeiska intellektuella, bl.a. Jan Myrdal i en konferens i Moldavien på temat
"Alternativa strategier till nyliberala globalismen i det 21:a århundradet".

Jan Myrdal omvittnade efteråt att han hade imponerats av Darja Dugina som talade bra franska och som han kunde diskutera direkt med utan tolk..

rossiya24, Ryska posten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.