12 aug. 2022

Kiev har carte blanche för alla brott

Rysslands permanenta sändebud i FN Vassilij Nebenzija varnade vid FN:s säkerhetsråds extra möte i går för en möjlig "monstruös provokation" av Kiev i händelse av att den ryska militären skulle lämna kärnkraftverket i Zaporozje.

Västmakterna tycks anse att det är Rysslands skuld att Kiev nu beskjuter kärnkraftverket med missiler och riskerar att utlösa ett nytt Tjernobyl. Därmed har Kiev fått carte blanche föra alla brott, menade Nebenzija.


Den ryske ständige representanten vid FN Vassily Nebenzija kallade Ukrainas försök att lägga skulden för beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporozje på Ryssland för "absurda". Om den ryska militären lämnar kraftverket kan Ukraina ordna en "monstruös provokation" där och orsaka en kärnkraftskatastrof, tror diplomaten.

Dessutom påpekade han att motviljan i väst att erkänna att det är Ukrainas väpnade styrkor som angriper kraftverket orsakas av den "carte blanche" som utfärdats till Kiev för "alla brott".

Säkerhetsrådets möte hade blixtinkallats på rysk begäran. Den första att tala var generaldirektören för Internationella atomenergiorganet (IAEA) Rafael Grossi . Han konstaterade att situationen kan bli katastrofal när som helst och krävde ett slut på de fientligheter som hotade kärnkraftverket.

"I denna svåra timme, mörka timme, måste IAEA-missionen släppas in i Zaporozje så snart som möjligt," tillade Grossi.

Ansvaret för en eventuell katastrof vid Zaporozjes kärnkraftverk kommer att bäras av Ukrainas "västerländska sponsorer"., förklarade Nebenzija.

Anklagelserna från Kiev om att den ryska militären själv beskjuter stationen kallade diplomaten absurda, cyniska och vansinniga.

"Kraftverket kontrolleras av de ryska väpnade styrkorna. Elementär logik säger att vår militär inte har någon anledning att beskjuta vare sig stationen, staden eller sig själva, sa han.
 

Nebenzija tillade att Moskva räknar med ett besök av IAEA-delegationen i Energodar före slutet av denna månad, "så snart som möjligt." Dessutom uttryckte han hopp om att FN inte skulle störa kärnkraftsexperternas besök i kärnkraftverk.

"Kievs kriminella attacker mot kärntekniska infrastrukturanläggningar driver världen till randen av en kärnkraftskatastrof som i omfattning är jämförbar med den i Tjernobyl", betonade Nebenzija.

Han noterade att territorierna i de flesta regioner i Ukraina längs Dnepr, Donetsk och Lugansks folkrepubliker, Rysslands västra gränser och sydöstra Vitryssland, Moldavien, Bulgarien och Rumänien kommer att hotas av radioaktiv kontaminering.

Nebenzija anklagade Ukrainas västliga sponsorer för att ha gett Kiev carte blanche att begå nya brott.

"Tack vare den lokala personalen och den ryska militären har det hittills varit möjligt att skydda stationens nyckelanläggningar och förhindra en kärnkraftskatastrof. Vad Kiev-regimen är kapabel till vet vi och världen har redan kunnat verifiera detta. De som föreslår tillbakadragande av ryska trupper bör vara medvetna om konsekvenserna av att denna anläggning kommer att lämnas utan skydd och kan användas av Kiev och nationalistiska grupper för de mest avskyvärda provokationerna", sa den ryska representanten.

Det kinesiska sändebudet Zhang Jun varnade för att konsekvenserna av incidenten vid kärnkraftverket i Zaporozje – det största i Europa – skulle bli många gånger större än de som följde av Fukushima-incidenten.

Den kinesiske diplomaten uppmanade alla parter att visa återhållsamhet och avstå från alla åtgärder som skulle hota kärnsäkerheten.

gazeta.ru


Se detaljer om Kievarméns angrepp på Zaporozjes kärnkraftverk med omgivningar här.

1 kommentar:

  1. The Duran avslöjar USA:s plan, att den ukrainska beskjutningen av kärnkraftverket syftar till att åstadkomma en demilitariserad zon omkring kärnkraftverket och därmed få in en fredsbevarande styrka och för överskådlig framtid frysa Ryssland framtida erövring av sydkusten och resten av Donbass.
    Smart plan enligt videon, de första 10 minuterna av de, resten handlar om baltstaterna och Kina, samt gasturbinen i Tyskland.
    https://theduran.com/zaporozhye-demilitarised-zone-freeze-conflict-baltics-gone-mad-scholz-take-the-turbine-update-1/

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.