10 nov. 2021

Kan trupper eller samtal lösa flyktingskrisen?


Idag trappades konflikten vid den polsk-vitryska gränsen upp ytterligare genom att Europeiska rådets ordförande Charles Michel anklagade Vitryssland för "terrorism" och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki spädde på med att påstå att det "nyimperialistiska" Ryssland ligger bakom.

Den enda lösning man ser från det hållet är mera trupper.


Rysslands president Vladimir Putin manade samtidigt i ett telefonsamtal med Tysklands tillförordnade förbundskansler Angela Merkel till en diskussion mellan EU och Belarus om hur situationen ska lösas.

Enligt Minsk har situationen skapats av EU. Flyktingarna kommer i huvudsak med flyg från Mellanöstern till Belarus, men kommer sedan inte vidare på grund av att EU stoppat alla flygförbindelser med Belarus.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki anser att det problemet ska lösas genom att även flyg från  Mellanöstern till Belarus ska förbjudas, vilket dock vare sig han eller EU har makt att göra.

Morawiecki anser att EU ska tillgripa sanktioner mot flygbolag och länder som fortfarande medger flyg till Vitryssland, ett förslag som skulle leda till närmast total isolering av Belarus. Och detta trots att sanktionerna bygger på en ännu obevisad anklagelse, att Minsk tvingat ned ett plan med en vitrysk dissident ombord.

Ett stort antal flyktingar är kurder från norra Irak. Under de senaste tre månaderna har 1 600 personer nått Vitryssland på ett turistvisum från irakiska Kurdistan, enligt Kurdistan Refugee Association. En del kommer från det krigshärjade Syrien, där ett brutalt inbördeskrig utbröt för tio år sedan. En polsk kvinna som bor nära gränsen berättade för AFP att hon också sett migranter från Jemen, Elfenbenskusten och till och med Kuba.

En kurdisk flykting vände sig idag med ett videomeddelande direkt till Polens president Andrzej Duda. Migranten visade på sin mobiltelefon ett fotografi av en polsk familj i Iran under andra världskriget.

"Ni kom till oss 1942. Här är ett foto. När det polska folket kom till oss från Iran stängde vi inte gränsen, vi sa: 'Var så god. Välkommen!' Varför gör ni då det här mot oss nu? Varför är ni så otacksamma?"

Den historiska händelse som den kurdiske flyktingen syftade på var att 120 000 polacker, därav 40 000 kvinnor och barn,  som flytt till Sovjetunionen 1939 enligt ett avtal med den polska exilregeringen i London under general Vladislav Anders befäl fick lämna Sovjet och åka till nordöstra Iran, där de bland annat möttes och fick hjälp av kurder och andra, innan de kunde resa vidaere.

war & peace 10/11

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.