14 aug. 2021

Vid Kabuls portar

Den svårtillgängliga vägen mellan regeringsfästena Kabul och Jalalabad är avskuren av talibaner.

Huvudstäderna i provinserna Kunar, Logar och Paktika intogs idag av talibanerna och tidigare i veckan har bl.a. Herat
intagits. På lördagskvällen övergav regeringsstyrkor även Mazar-e Sharif utan strid.

Ledaren för motståndskriget mot Sovjet 1979-89 i denna del av landet, Ismael Khan, överlämnade sig av allt att döma frivilligt till talibanerna och lovade att verka för försoning.

USA sätter nu in 3 000 färska trupper för att rädda Kabul och mera trupper står beredda i Kuwait.Utvecklingen går nu extremt snabbt. Enligt Daily Mail har talibanerna redan tagit herraväldet i luften.

Talibaner har beslagtagit rysktillverkade Mi-17 transporthelikoptrar och flyger över Kandahar. Dessutom har de lagt beslag på USA-tillverkade Black Hawk-helikoptrar, men det är oklart om de har kunskap eller expertis för att flyga eller underhålla det toppmoderna flygplanet.
 
Talibanerna säger att de är nära att ta Maidan Shahr, en annan stad nära Kabul på huvudvägen till det södra navet i Kandahar.

Pentagon sa att två bataljoner marinsoldater och en infanteribataljon kommer till Kabul på söndagskvällen, med cirka 3 000 trupper. Ett infanteribrigad kommer att flytta till Kuwait för att fungera som en reserv. Storbritannien och flera andra västländer skickar också trupper när de afghanska regeringsstyrkorna faller sönder i snabb takt och ett angrepp på Kabul kan vara bara några dagar bort.

Vissa ambassader har börjat bränna känsligt material inför evakuering.

Av Afghanistans större städer håller regeringen fortfarande bara Jalalabad, nära den pakistanska gränsen i öster, förutom Kabul.

Afghanistans president Ashraf Ghani har haft samtal med "lokala ledare och internationella partners" samtidigt som talibanerna ryckt närmare Kabul och intagit Pul-e Alam, huvudstad i Logar och bara 7 mil från Kabul.

I ett inspelat TV-tal på fredagen sa president Ashraf Ghani att han vill "förhindra ytterligare instabilitet, våld och flykt av mitt folk".

Talet kommenterade inte talibanernas krav på hans avgång för att bana väg för en vapenvila och en politisk uppgörelse.

Opinionsundersökningar visade att de flesta amerikaner stöder beslutet att lämna Afghanistan.

The New Daily (Australien)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.