17 aug. 2021

Talibanerna vid makten


Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid sa på tisdagen vid sin första formella presskonferens i Kabul att kvinnor får fortsätta att förvärvsarbete och studera, inklusive vid universitet.

Han försäkrade också att Afghanistans mark inte kommer att få användas mot någon annan.
Nu sprids en intensiv propaganda mot talibanerna. Västvärlden, som är ovillig att erkänna sina felbedömningar, tenderar redan återgå till den gamla isolationspolitik som ledde fram till invasionen 2001.

För att i någon mån motverka detta publiceras här några uttalanden av talibanerna efter maktövertagandet. Sidan kommer att fyllas på vartefter nya uttalanden kommer in.

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid sa på tisdagen vid sin första formella presskonferens i Kabul efter maktövertagandet att närvaron av internationella diplomater i Kabul är viktig för dem.


Han försäkrade det internationella samfundet att afghansk mark inte får användas mot någon.

Talesmannen sa att kvinnor skulle åtnjuta rättigheter och frihet enligt sharialagen och att de kan arbeta och få utbildning. Zabihullah Mujahid sa att det finns en amnesti för alla som arbetat för främmande makter och att de inte kommer att skadas.

Han sa att folkvänlig regering kommer att inrättas för att tjäna folket och ekonomin kommer att stabiliseras. Zabihullah Mujahid sa att han kommer att förbli i kontakt med media och alla frågor kommer att besvaras.


(https://www.radio.gov.pk/17-08-2021/no-one-will-be-allowed-to-use-afghan-soil-against-any-country-zabihullah-mujahid)


"Vi försäkrar alla diplomater, ambassader, konsulat och välgörenhetsarbetare, oavsett om de är internationella eller nationella att inga problem kommer att skapas för dem från Islamska emiratet Afghanistans sida, utan att en säker miljö kommer att erbjudas dem, Inshallah. - Suhail Shaheen.  (@suhailshaheen1)" 16 augusti 2021

"Islamiska Emiratet har beordrat sina mujahedin och återigen instruerat dem att ingen får gå in i någons hus utan tillstånd. Ingens liv, egendom och ära ska skadas utan måste skyddas av mujahedin. " (@suhailshaheen1)" 16 augusti 2021

"
Burka är inte den enda hijab (huvudduk) som (kan) användas, det finns olika typer av hijab", säger Suhail Shaheen, talesman för gruppens politiska kontor i Doha, till Storbritanniens Sky News.

Kvinnor ”kan få utbildning från primär till högre utbildning - det betyder universitet. Vi har tillkännagivit denna politik vid internationella konferenser, på Moskvakonferensen och här på Doha-konferensen (om Afghanistan)", sa Shaheen. "Tusentals skolor i områden som intagits av talibanerna var fortfarande i drift", tillade han. (News18.com)


Nu kommer det att sägas att talibanernas ord och deras handlingar är olika saker. Verkligen? Talibanerna höll sitt löfte att inte angripa USA under uttåget. De har hållit sitt löfte att hålla utländska terroristgrupper borta. De har hållit sitt löfte att inte ta Kabul med våld. Osv. Okunskapen har stora ögon.

Här ett klipp med Mulla Baradar, som spås bli andreman i den nya regeringen, efter Mulla Akhundzade. Baradar satt fängslad i Pakistan men frisläpptes på order av USA:s president Trump, för att kunna sätta upp ett kontor i Doha och inleda förhandlingar med USA. Trump talade också respektfullt med honom på telefon senare.


red
1 kommentar:

 1. Enligt Russia Today så uppger Rysslands chefsförhandlare i Afghanistan att både Kina och Ryssland fått närmare ”bättre” relation och förhandling med den nya Taliban-regimen än vad Ryssland och Kina hade med USAs lyd-regim (puppet government).

  Det är främst krav på att säkra gränser så inga militanta rörelser så som ISIS eller Al-Quaid kan ske. Vid det här laget vet vi att USA till och med finansierade militant terrorister och ISIS i både Syrien och delar av Irak och även Ryssland och Kinas Nordvästra Urigiska delar.

  Det verkar som att de verkliga garanter för fred är Kina och Ryssland.

  Nu vill USA att Afghanistan ska isoleras så att folket varken får nödvändiga mediciner, mjölkersättning eller andra varor som är nödvändiga för att bygga upp landet efter 20 års förstörelse (från den Amerikanska sidan).

  Det blir nog svårt för väst-länderna att stå med händerna i fickorna när Kina kör i sin sidenväg vid Afghanistan.

  En intressant sidnot i RTs artikel är alla EU-ledare som nu låtsas som att det regnar. Frankrikes president t.ex påstår att de inte har haft en enda man i Afghanistan sedan 2014.

  https://www.rt.com/news/532269-taliban-isolation-probably-impossible/

  Mvh Alex S

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.