8 aug. 2021

Talibanerna på väg att ta Kunduz

Flygplatsen i Kunduz


Talibaner har intagit regeringsbyggnader i den afghanska staden Kunduz, huvudstad i provinsen med samma namn, rapporterar Times of India.

Regeringsstyrkorna har bara kvar kontrollen över flygplatsen och sin egen bas, sade
Amrudddin Wali, ledamot i Kunduz provinsförsamling på söndagen.

Talibanoffensiven har tagit fart de senaste dagarna med sikte på att kunna kontrollera merparten av landet till slutet av augusti då USA kommer att "avsluta sin krigsinsats".

På fredagen erövrade gerillan sin första provinshuvudstad på åratal när de tog kontrollen över Zaranj, på gränsen till Iran i södra Nimroz-provinsen.

Och på lördagen sa biträdande guvernören i den norra provinsen Jowzan att utkanten av provinshuvudstaden Shiberghan stod under attack. En afghansk säkerhetstalesman sade att "extremt hårda strider pågår" i Kunduz. Talibanerna  håller redan nyckelbyggnader i staden med 270 000 invånare.

Rohullah Ahmadzai, talesman för försvarsdepartementet, sa på Facebook att specialstyrkor befann sig i Kunduz och hade genomfört "rensningsoperationer" i staden för att ta tillbaka mediekontor som talibanerna intagit. Hälsoansvariga i Kunduz sa att 14 kroppar, inklusive kvinnor och barns, och mer än 30 skadade personer har förts till sjukhus.

Talibanerna intog Kunduz även 2015 och 2016, men drevs snabbt ut av den afghanska militären och USA: s specialstyrkor. En felaktig amerikansk flygattack under striderna 2015 drabbade ett traumasjukhus som drivs av Läkare utan gränser och dödade 42 personer.

Förutom Kunduz har talibanerna erövrat provinshuvudstaden Sar-e-Pul och var på väg att ta Taloqan, huvudstaden i närliggande Takhar-provinsen. Under söndagen pågick strider  i utkanten av Herat och Kandahar.

USA fortsätter sina luftangrepp till stöd för den afghanska regeringen från baser i Persiska viken och på andra håll. Dessa luftangrepp ska dock avslutas 31 augusti i enlighet med president Bidens beslut att dra tillbaka alla trupper från Afghanistan. USA har redan dragit ut alla stridsstyrkor, förutom några hundra trupper som skyddar USA: s ambassad och andra amerikanska installationer i Kabul. Washington har också dragit tillbaka de entreprenörer som den afghanska militären förlitade sig på för att serva sina egna stridsplan och militära helikoptrar.

Det har i huvudsak berövat Kabul möjligheten att tillhandahålla flygstöd till sina trupper som på grund av talibanernas kontroll över landsbygden vanligtvis inte kan levereras på landsväg.

Från olika håll, främst Pentagon, pågår nu intensiva försök att dramatisera situationen och förmå president Biden att revidera sitt beslut om återkallande av alla trupper och stopp för USA:s luftkrig.

Times of India, livemint.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.