4 aug. 2021

Pegasus orsakar kris i Indien



Skandalen med det israeliska avlyssningsprogrammet Pegasus har förorsakat en politisk kris i Indien.


Narendra Modis högerextrema regimen skakas av avslöjanden om att han låtit avlyssna både oppositionen och sina egna.

I morgon, den 5 augusti, kommer Indiens högsta domstol att ta upp en petiton från en rad ledande journalister och politiker rörande Modi-regeringens användning av Pegasus.

Petitionen kräver en oberoende undersökning av övervakningen av en mängd potentiella ”måltavlor”, inklusive journalister, advokater, ministrar, oppositionspolitiker, konstitutionella funktionärer och civilsamhällsaktivister, som utförs med hjälp av det israeliska militära spionprogram Pegasus.

Det israeliska spionprogrammet från  NSO Group Technologies Limited, är "extremt avancerat och kan infektera en mobiltelefon/enhet utan interaktion med ägaren (även känt som en nollklickattack)".

"Det kan genomföra extremt påträngande övervakning, inklusive spårning och inspelning av samtal, läsning av text- och WhatsUp -meddelanden, insamling av lösenord, läsning av e -post, åtkomst till foton och videor, aktivering av kamera och mikrofon och möjliggör inspelning av händelser och insamling av information från appar. Det kan installeras så enkelt som genom att ringa ett samtal till  en mobiltelefon, även om samtalet inte tas emot”, framkommer av ett expertutlåtande till domstolen.

Mer än  1 000 människor i Indien tros ha blivit drabbade av  Pegasus, inklusive journalister, aktivister, advokater och akademiker. Bland de mobilnummer som finns på den datalista som läckt fanns två enheter som kongressledaren Rahul Ghandi använde tillsammans med fem av hans nära personliga vänner. Även Pakistans premiärminister Imran Khan misstänker att han utsatts för Pegasus-avlyssning.

NSO Group fortsätter att förneka allt ansvar för distribution av sin hackningsprogramvara och vägrar  att avslöja en lista över sina 60 konton för 40 eller fler statliga kunder. Företaget säger sig dock ha blockerat systemet i avvaktan på utredning.

Enligt iranska PressTV finns det dock betydligt mer invasiva spionprogram som tillverkats i Israel, bl.a. ett som heter Toka och som i princip kan utnyttja alla uppkopplade produkter för inhämtning av information.

Washington Post rapporterade att de avstängda kunderna inkluderar Saudiarabien, Dubai i Förenade Arabemiraten och några offentliga myndigheter i Mexiko.

Som svar på avslöjandena om Pegasus publicerade visselblåsaren och tidigare underrättelseanalytikern Edward Snowden ett blogginlägg på Substack den 26 juli med titeln "Osäkerhetsindustrin".

Han konstaterar att hans egna varningar "när jag offentligt identifierade en färsk iPhone som ett potentiellt dödligt hot” har besannats.

Det lär finnas en lista med 50 000 telefonnummer som kan ha varit måltavlor för Pegasus. När denna lista läckte ut analyserades den av Pegasus-projektet som kunde koppla över 1 000 nummer till konkreta mobilinnehavare. De fann människor som inte borde ha varit föremål för övervakning inklusive  hundratals politiker och regeringsanställda, däribland tre presidenter, tio premiärministern och en kung samt 189 journalister och 85 människorättsaktivister.

Inga uppgifter har ännu framkommit om vilka svenskar som varit måltavlor för Pegasus.

https://www.thehindu.com/news/national/pegasus-row-cji-led-bench-to-hear-petition-by-n-ram-sashi-kumar-on-august-5/article35659509.ece




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.