25 feb. 2020

Abdullah bildar parallellregering

Abdullah Abdullah i mitten planerar att utropa sig till president.
USA planerar åter att sluta ett "fredsavtal" med talibanerna och dra sig tillbaka från Afghanistan för att uppfylla ett av Trumps vallöften.

Osäkerheten kring USA:s planer har utlöst en politisk kris. Allt färre vill erkänna Ashraf Ghani som president. Abdullah Abdullah bildar en parallellregering.
Ashraf Ghani är en president som trots sin marionettställning har åstadkommit en hel del bra för Afghanistan, vilket erkänns särskilt bland den pashtunska majoriteten. Men kommer han att kunna hålla sig kvar om USA lämnar?

Den oberoende valkommissionen tillerkände Ashraf Ghani 50,64% av rösterna i presidentvalet, men resultatet betvivlades i vida kretsar. 

Den afghanska premiärministern Abdullah Abdullah, som hittills varit "regeringsdirektör", och har sin primär bas bland tadzjikdominerade Jamiaat, säger att det är han som kommer att sväras in som president. Han och hans team vägrar att erkänna Ashraf Ghanis seger i presidentvalet.

Abdullah och hans krets var de första som bjöd in USA-militären till Afghanistan och röjde väg för den snart 20 år långa ockupationen. CIA-enheter luftlandsattes i Pansjirdalen före 11 september 2001.

Andra afghanska politiker som vägrat att erkänna valresultaten - av helt olika skäl - är den före detta president Hamid Karzai, förste vicepresidenten Abdul Rashid Dustum och presidentkandidaten Gulbuddin Hekmatyar.

Abdullah Abdullah föreslog tidigare att lösa den politiska krisen genom bildandet av en koalitionsregering. Hans team har redan beslutat utnämna nya guvernörer i flera provinser i landet, särskilt Pansjir, Sar-i-Pula, Baghlan och Jauzjan.

Tidigare ordföranden för den oberoende valkommissionen i Afghanistan, Fazl Ahmad Manawi, som anslutit sig till Abdullahs team, sa att en installation av Abdullah är planerad och tillkännagav också utsikterna att utse till fungerande ministrar.

Ashraf Ghani kommer att sväras in i presidentpalatset Arg den 27 februari. USA som tänker skriva under "fredsavtalet" med talibanerna på lördag har bett Ashraf Ghani att uppskjuta ceremonin. Syftet tros vara att skapa utrymme för förhandlingar om en koalitionsregering med talibanerna. I en sådan koalition är sannolikt Abdullah Abdullah ett lydigare redskap för USA än Ashraf Ghani.

red


källa: EurAsia Daily


1 kommentar:

  1. USA:s agerande motverkar den multilaterala lösningen som har arbetas fram tillsammans och medlats med Ryssland och Kina.

    Tittar vi på landet 1978 ovh det maktutrymme som minoriteten av Talibanerna tog över övriga majoriteten så kan en bara konstatera att USA återigen spelar in Talibaner för att söndra och härska. Varför påstår jag detta? Jo för Talibanerna har aldrig haft för avsikten att dela makt eller att Afghanistan ska åter bli progressivt.

    Talibanerna ÄR de stora förlorarna i den lösning för vilket Kina och Ryssland står bakom, och det är med all demokratisk rätt att en majoritet ska bestämma, inte Talibanminoriteten.

    Hälsningar Alex

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.