18 feb. 2020

Turkiet skickar mer trupp till Syrien
Trots att Turkiet i ett gemensamt uttalande med Ryssland på nytt bekräftat skyldigheten att respektera Syriens suveränitet har den turkiska militära närvaron idag trappats upp.


Turkiets Haberturk TV meddelar idag att den turkiska armén har skickat cirka 300 militära fordon till sina observationsplatser i Idlib-provinsen i Syrien. En del av dessa platser kontrolleras redan av den syriska regeringen.
Dagens nya militärkonvoj från Turkiet innehöll militära lastbilar, pansarfordon och självgående artilleri.

En video från AFP visade hur en turkisk militärkonvoj anlände till byn Matarim i ett terroristkontrollerat område i Idlib nära den strategiska motorvägen M4. Motorvägen förbinder den omstridda staden Saraqeb med regeringskontrollerade Latakia.

Turkiet har 12 observationsplatser i Idlib, inrättade som en del av ett Iran-mäklat avtal med Ryssland om att deeskalera situationen nära den turkiska gränsen.

Ankara, som själv stöder ett antal väpnade oppossitionsgrupper i Idlib, hävdar att den syriska offensiven där har dödat 13 av dess soldater den här månaden. Turkiet har hotat att attackera den syriska militären om inte regeringsstyrkorna överger de befriade områdena och har bett Moskva att "stoppa" Damaskus.

Tidigare i månaden gick Turkiet till direkt angrepp mot den syriska arabiska armén (SAA).

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hotat att slå till mot den syriska armén i norra Syrien om attackerna mot turkiska soldater fortsätter.

Damaskus har dock lovat att befria hela Syrien, inklusive Idlib, som innehåller de största kvarvarande koncentrationerna av terrorister.

President Assad säger att befrielsen av Aleppo inte betyder slutet på den syriska arméns kampanj mot utländskt stödda terrorgrupper.

Enligt den syriska regeringen finns det minst 70 000 militanter i Idlib varav många tillhör Hayat Tahriri al-Sham, tidigare känd som al-Nusra-fronten eller al-Qaidas syriska avläggare.

Den turkiska regeringen hävdar att Moskva genom att vägra att "hålla tillbaka" Damaskus offensiv har brutit mot det avtal som den har gjort med Ankara.

Vid ett tillfälle hotade den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan till och med att lämna Astana-processen, en ram för Syrien-samtal som Moskva, Ankara och Teheran tillsammans har skapat, och de turkiska styrkorna övergav sina gemensamma patruller med de ryska trupperna i nordvästra Syrien.

Ryssland har å andra sidan anklagat Turkiet för att inte ha lagt band på de Ankara-stödda väpnade grupperna i Idlib.

Men idag tisdag återupptog de turkiska styrkorna de gemensamma patrullerna med ryssarna, rapporterade Reuters, med hänvisning till Rysslands försvarsministerium. Ankara, som just har köpt Rysslands avancerade S-400-missiler, vill inte riskera de russisk-turkiska förbindelserna.

Samtidigt som en turkisk delegation befann sig i Moskva och uppenbarligen kom överens med ryssrana har en talesman för Turkiets regerande Rättviseparti, sagt att Ryssland bara "informerats" om Turkiets ståndpunkt.

Han sa att Ankara var fast beslutet att driva tillbaka de syriska soldaterna och hade gjort de nödvändiga militära förberedelserna för det.

pressTV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.