10 feb. 2020

Erdogan löper amok

Turkiska styrkor har idag angripit den syriska armén på 101 punkter som svar på beskjutningen i Idlib, sade det turkiska försvarsministeriet.

Bl.a. förstördes tre stridsvagnar och en helikopter sköts ner. Operationen fortsätter, sade ministeriet i ett uttalande.

Detta hände dagen efter att fem turkiska soldater och tre civila dödats i samma provins.

Enligt Erdogan blev 76 syriska soldater offer för den turkiska hämnden. Han nämnde inte hur många syriska civila som dödades eller hur många turkiska soldater som stupade för syrisk svarseld.

Det är inte svårt att se vilka som tjänar på upptrappningen och på Turkiets i alla avseenden olagliga intervention.

Terrorister har sedan en tid tagit över den s k deeskaleringszonen i Idlib som enligt avtal övervakas av turkisk och rysk militär. Tusentals attacker har de senaste två månaderna utförts av det som i västmedia kallas ”moderat opposition”.

Idlibprovinsen är det sista fästet för de regeringsfientliga styrkorna i Syrien som inte har någon önskan om en fredlig lösning på den nästan nio år långa konflikten, sa det ryska utrikesministeriet på torsdagen.

De flesta av attackerna utförs av Hayat Tahrir al-Sham, al Qaidas senaste uppenbarelseform i Syrien. I december 2019 genomfördes över 1 400 terroristattacker från Idlib, i en del fall till och med stridsvagnar. Under två veckor i januari har över 1 000 attacker registrerats. Hundratals syriska civila och regeringssoldater har dödats, liksom ryska och turkiska militärer.

Situationen diskuterades nyligen under en intervju med den ryska utrikesministern Sergej Lavrov. Han förklarade att Turkiet måste separera den väpnade opposition som det samarbetar med från Hayat Tahrir al- Sham-terroristerna och menade att Turkiet hittills inte har gjort det. Spänningen i regionen eskalerade den här veckan efter att en turkisk militärkonvoj kommit under eld från den syriska arméns artilleri. Flera turkiska soldater dödades vilket ledde till hämndaktioner. Det skedde när Ankara utan förvarning gick in med trupper i Syrien.

President Tayyip Erdogan krävde på onsdagen att Damaskus skulle dra tillbaka sina styrkor från turkiska observationspunkter till slutet av februari och hotade att annars avlägsna dem med våld. Moskva betonar att jihadisterna, som håller befolkningen i Idlib som gisslan förblir ett legitimt mål för militära åtgärder, särskilt med tanke på att provinsen är en del av Syrien och står under syrisk suveränitet.

"Detta är syriskt nationellt territorium, och den nationella regeringen har rätt och en skyldighet att bekämpa militanterna", säger Lavrov. Den ryska sidan fördömer också försök från väst, särskilt USA, att framställa terroristerna som ”moderata”. Tidigare denna vecka kritiserade den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo ”Assad-regimen” för ”hänsynslösa handlingar” från och Ryssland (liksom Iran och Hezbollah) för att ”förhindra upprättandet av vapenvila.”

www.rt.com/news/480218-russia-idlib-violence-terrorists

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.