30 apr. 2019

Iran och Ryssland övar i Persiska viken

Iranska och ryska militärstyrkor kommer att hålla en ovanlig marinmanöver i Persiska viken senare i år, meddelar befälhavaren för Irans flotta amiral Hossein Khanzadi.

Meddelandet kom under en presskonferens i måndags när Khanzadi återvände till Teheran från ett  besök i Kina, där han träffat sina motsvarigheter från andra länder.
"Våra förhandlingar med Ryssland rörde främst kring tekniska och operativa frågor och vi planerar att hålla en gemensam sjöutövning" i år, sa han.

Medan iranska och ryska marinstyrkor tidigare har hållit gemensamma manövrer i Kaspiska havet, förväntas den kommande manövern ta det bilaterala samarbetet till en ny nivå.

Meddelandet kommer i en tid då Iran hotat att stänga Hormuz-sundet, en strategisk flaskhals genom vilket en stor del av världens oljetransporter går varje dag, som svar på hot från Förenta staterna om att stoppa Irans råoljeexport.

Spänningen har stigit inte minst genom den amerikanska presidenten Donald Trumps beslut att terroriststämpla  Irans islamiska revolutionskorps (IRGC).

Iran har som svar terroriststämplat det amerikanska centralkommandot (CENTCOM) som övervakar alla amerikanska styrkornas verksamhet i regionen och leder USA:s folkrättsvidriga krigföring i Syrien, Jemen, Irak, Afghanistan m fl.

Amiral Khanzadi tillkännagav samtidigt att jagaren Damavand snart kommer att tas i bruk, ett örlogsfartyg med den senaste inhemska militära teknologin.

Den iranska befälhavaren meddelade också att han undertecknat ett omfattande samarbetsavtal med kinesiska myndigheter. Khanzadi noterade att Iran fått inbjudningar från Indien, Pakistan och till och med Italien för gemensamma träningsprojekt.

Khanzadi försäkrade att de väpnade styrkorna är redo att skydda Irans tankfartygsflotta när USA inom kort trappar upp sanktionerna mot Irans oljeexport.

pressTV 29/4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.