23 apr. 2019

Jimmy Carter om det fredliga Kina

Den tidigare USA-presidenten och jordnötsodlaren Jimmy Carter berättade för en kyrkoförsamling förra söndagen att han hade talat med president Donald Trump om Kina på lördagen och att presidenten var orolig att Beijing hade gått om sina globala rivaler.
Enligt Emma Hurt, en reporter för USA:s enda public service-radio, NPR, tog Carter upp saken under sin ordinarie lektion i söndagsskolan i Maranatha Baptist Church i hemstaden Plains, Georgia.
Carter, 94, sa att Trump var orolig för att "Kina kommer före oss" och kommenterade att presidenten har rätt att vara orolig.

Han berättade församlingen att Trump fruktade Kinas växande ekonomiska styrka. Ekonomiska prognoser visat att Kina kommer att gå om USA som världens starkaste ekonomi före 2030, och många experter har sagt att vi lever i det "kinesiska århundradet".

Carter sa att han för egen del inte fruktar den tiden och han begriper inte varför Trump gör det.

Carter, som efter Nixons banbrytande besök i Kina 1972 normaliserade förbindelserna mellan Washington och Beijing, menade Kinas snabba tillväxt hade underlättats av förnuftiga investeringar och fred.

"Vet ni hur många många Kina har varit i krig sedan 1979?" frågade Carter. "Ingen. Och vi har hela tiden varit i krig." USA, noterade han, har bara haft 16 års fred i sin 242-åriga historia, vilket gör landet till "den mest krigiska nationen i världshistorien", sade Carter. Detta beror på USA:s tendens att tvinga andra nationer att "anta våra amerikanska principer", sa Carter.

I Kina har ledarna insett de ekonomiska fördelarna av fred. "Hur många kiometer höghastighetståg har vi i detta land?" frågade han. Medan Kina har cirka 29 000 kilometer höghastighetståg, har USA "slösat, tror jag, 3 biljoner dollar" på militärutgifter. "Det är mer än man kan föreställa sig. Kina har inte slösat bort en enda penny på krig, och det är därför de har gått om oss. På nästan alla sätt. "

"Och om man tar 3 biljoner dollar och satsar på amerikansk infrastruktur, skulle man antagligen ha 2 biljoner dollar kvar. Vi skulle ha höghastighetståg. Vi skulle ha broar som inte kollapsar, vi skulle ha vägar som håller. Vårt utbildningssystem skulle vara lika bra som i Sydkorea eller Hongkong", sa Carter till församlingen.

Trumpadministrationen är fortfarande låst i ett dyrt handelskrig med Kina, men finansminister Steve Mnuchin har nyligen sagt att ett slut kan vara i sikte. Samtidigt kvarstår militära spänningar  i Sydkinesiska havet och i fråga om Taiwan vars återförening med Folkrepubliken Kina USA motsätter sig.

Källa:https://www.newsweek.com/donald-trump-jimmy-carter-china-war-infrastructure-economy-trade-war-church-1396086

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.