17 apr. 2019

Miljoner ur brittiska statskassan gick till al-Qaida

Enligt Sunday Times har flera på varandra följande brittiska regeringar medvetet sett mellan fingrarna med att ett kriminellt nätverk kanaliserat mångmiljonbelopp till al-Qaida och andra jihadprojekt.

Sunday Times hävdar att MI5 (den brittiska inre säkerhetstjänsten) inte känt till dessa aktiviteter men att andra myndigheter haft sådan kännedom utan att slå larm.Ligor med jihadistiska kopplingar har stulit miljardtals pund av brittiska skattebetalares pengar och använt tiotals miljoner för att finansiera terrorism, enligt polis och underrättelsetjänster, skriver Sunday Times.

Ett nätverk av brittiska asiater baserade i London, Buckinghamshire, Birmingham, nordvästra England och Skottland bedrev moms- och bidragsbedrägerier mot myndigheterna under två decennier och gjorde ytterligare vinster på bostadslån och kreditkortsbedrägerier riktade mot banker och privatpersoner. Gärningsmännen drog in uppskattningsvis 8 miljarder pund av allmänna medel.

Gänget, som har kopplingar till bombdåden i London bombningarna 7 juli 2005, där 52 personer dog, påstås ha skickat 1 procent av sina vinster, eller 80 miljoner kronor, till al-Qaida i Pakistan och Afghanistan, där de finansierade madrasa (religiösa skolor), träningsläger och andra terroristaktiviteter, enligt de läckta filerna.


Enligt Sunday Times har den brittiska tullmyndigheten dokumenterat överföringen av medel till al-Qaida samt länkar till förövare av bombdåden 2005.

Sunday Times, 30 mars 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.