9 jan. 2018

Paavo Väyrynen vill stänga dörren till Nato

Centerpolitikern Paavo Väyrynen 71 år har bestämt sig för att Finland ska stänga dörren till Nato. Han kandiderar för fjärde gången till presidentposten.

Kampanjen finansierar han genom att sälja en te/kaffemugg. Experter säger att inget kan uteslutas i första valomgången 28 januari.
Folket är vilselett i Nato-frågan och det är självaste president Sauli Niinistö som ligger bakom, menar Väyrynen som är en Kekkonen-man, angelägen att bevara den alliansfria tradition denne skapade.

Väyrynen är en politisk ringräv som varit ordförande för Centern och haft ett flertal ministerposter, bl.a. utrikesministerposten. I presidentvalet 1988 fick han 20,2% av rösterna. Mauno Koivisto, en långt svårare motkandidat än Sauli Niinistö, vann valet.

Enligt  Paavo Väyrynen är Finlands högsta politiska ledning i färd med att montera ned Finlands alliansfrihet.

Huvudmålet för de här krafterna är att få Finland med i Nato, enligt Väyrynen. Att det finska folket upprepade gånger i mätningar visat att man inte stöder ett Nato-medlemskap bryr de sig inte om.

- Se hur man har närmat sig Nato. Avtalet med Nato från 2014, som inte har behandlats i riksdagen, är ett steg. Det finns flera, olika slags gemensamma militära övningar och nu planerar man en stor övning i framtiden.

- Och det viktigaste är att man inom den Europeiska unionen öppet försöker alliera sig och ändra unionen till en militär allians och det skulle ge ju leda till ett Nato-medlemskap.

Ett direkt Nato-medlemskap är omöjligt eftersom det finska folket är emot det, men då försöker några gå en omväg, menar Paavo Väyrynen

Paavo Väyrynen är oroad över utvecklingen i Ryssland, men hoppas att "demokratin kan sprida sig också dit", säger han till Yle. Han tror dock inte att Ryssland innebär ett militärt hot mot Finland.

För Paavo Väyrynen är alliansfrihet för Finland - och Sverige - nyckeln till säkerhetspolitisk stabilitet i Finlands närområden.

När det gäller flyktingkrisen i Europa står Paavo Väyrynen nära den sannfinländska synen. Gränserna borde stängas, och endast noggrant utvalda personer få flyktingstatus, säger Väyrynen. Han anser att EU gravt har misslyckats i hanteringen av flyktingkrisen.

yle.se

2 kommentarer:

 1. Det är inte innehållet i Väyrynens kampanj som ger effekt utan hans trygga sätt att utrycka kritik mot den sittande presidenten. Finsk media har oblygt, i alla sammanhang, fört fram honom. Ett inslag i årets kampanj är hans 40 åriga gravida hustru. I går hade hela media koncentrerats till att presentera kandidaternas fruar och sambon. Igen för att lyfta fram den sittande presidenten.

  Det är färggranna tre veckor som vi har att vänta från Finland. I kväll ställer upp Sannfinländarnas ursköna Laura. Hon följer Väyrynen, men framför samma argument på ett annat sätt.

  SvaraRadera
 2. Av alla dessa kandidater är Paavo Väyrynen absolut bästa allternitive
  Väyrynen står bakom Paasikivi/Kekkonen linje.
  Nu sittande President Niinistö har visat sitt sanna jag. Han tillhör kretsarna som försöker tar Finland in i krigs alliansen NATO.Krigs Sauli kallas sittande President Niinistö nu mera.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.