13 jan. 2018

McLaren arbetade på "politisk order"

Advokaten McLaren hade "politisk order" att stoppa Ryssland i Rio och i
Pyeongchang.
En emailläcka från Internationella Olympiska kommittén tyder på att den kanadensiska advokaten Richard McLaren arbeta enligt en "tydlig politisk order" att lägga fram en rapport som resulterade i Rysslands uteslutning från de olympiska spelen.

Det var Richard McLarens rapport, skriven på uppdrag av dopingkontrollorganet WADA som ledde till Rysslands uteslutning först i Rio och nu i Sydkorea. Genom att driva anklagelser om statssponsrad dopning lyckades McLaren och WADA förmå IOK att fatta ett beslut som inte förutses i organisationens stadgar, nämligen att kollektivbestraffa ett helt land.


Ett email skickat från IOK:s direktör för juridiska frågor, Howard Stupp, den 7 mars förra året, till de ledande IOK-medlemmarna Christophe De Kepper, Mark Adams och Richard Budgett sägs att McLarens verkliga mål är att öka anglo-saxarnas makt i organisationen och inte att bekämpa dopning. Ytterst kan det handla om att USA och Storbritannien vill kapa åt sig en större del av de sponsorpengar och mutor som idag hamnar i Lausanne.

Stupp skriver att "det verkar som att RMs (Richard McLaren) första rapport var avsedd att leda till fullständig uteslutning av det ryska laget från Riospelen och den andra rapporten ... till att slå ut det ryska laget från Pyeongchangspelen ... Men inte att behandla idrottarna på individuell basis. "

"Kanske skulle RM och WADA ha tänkt igenom det i detalj innan rapporterna offentliggjordes ... [och] haft artighet att diskutera denna principiella fråga med IOK närmare, innan WADA gick så långt som att använda den (första) rapporten till att försöka få det ryska laget uteslutet från Riospelen, [i stället för] den väg som IOC tänkt sig, nämligen att ta itu med de enskilda idrottarna från fall till fall. Detta sätter IOK och IF, och den olympiska rörelsen i stort, i ett mycket svårt läge."

Bakom läckan från IOK ligger hackargruppen Fancy Bear, som tidigare offentliggjort mejl som visar hur IOK gett några idrottare tillstånd att använda förbjudna ämnen, bl.a.löparen Mo Farah och cyklisten Bradley Wiggins från Storbritannien.

I en annan korrespondens som offentliggjorts av Fancy Bear framkommer en spricka mellan å ena sidan USOC (USA:s olympiska kommitté) och IOK. IOK:s generaldirektor Christophe de Kepper skriver till amerikanerna som har mage att utnämna amerikanska idrottare till IOK:s viktigaste beståndsdel:

"USOC begär att WADA ska få sanktionsbefogenheter vilket vi är starkt emot... Samma organisation kan inte vara lagstiftare, polis och domare samtidigt... Vad som nyss hänt har visat vart detta kan leda, allrahelst som den [WADA] är ett politiskt organ med endast begränsad kulturell och geografisk mångfald i sina styrelser."

https://www.insidethegames.biz/articles/1059986/fancy-bears-attempt-to-expose-split-between-ioc-and-anglo-saxon-wada-and-usoc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.