2 jan. 2018

Internetcensur drabbar småföretag i Iran

Protesterande studenter på Teheranuniversitetet.
Enligt inofficiella rapporter har små virtuella företag i Iran drabbats av stora ekonomiska förluster under de senaste dagarna vilket får ägarna att ansluta sig till missnöjesyttringar, skriver Tehran Times.

Oroligheterna i Iran började i torsdags och fick regeringen att blockera sociala nätverk och meddelandeprogram som Telegram och Instagram, samtidigt som själva tillgången till Internet påverkades.

Som informations- och kommunikationstekniksminister Mohammad Javad Azari Jahromi tillkännagav på måndagen handlade det om tillfällig åtgärder och han dementerade rykten om permanent stängning av sociala nätverk.

Enligt en hög tjänsten i en landsomfattande näringslivsorganisation Afshin Kolahi finns det 10 000 till 15 000 helt virtuella företag i Iran.

Vissa hävdar att sådana företag varit drabbats hårt av den filtreringen som införts på webben och specifika sociala medier, inklusive Telegram, vilket är den mest populära sociala nätverksplattformen i Iran med 40 miljoner medlemmar.

De senaste demonstrationerna utlöstes av ekonomiska missförhållanden, som att ett stort antal små och medelstora företag stängts eller arbetar för halv kapacitet. 3,1 miljoner iranier är fortfarande arbetslösa.

Regeringens beslut att införa begränsningar på internet och meddelandeprogram har under sådana förhållanden tyvärr förvärrat de ekonomiska förutsättningarna för virtuella iranska företag, skriver Tehran Times..

President Hassan Rouhani regering, som understryker begreppet "e-government" och elektronisk kommunikation, är fullt medveten om de ekonomiska förutsättningarna och tycks inte vara nöjd med situationen.

"Ett av regeringens främsta mål har varit att nedbringa arbetslösheten, låta nya företag expandera och skapa förtroende för cyberrymden", tweetade Azari Jahromi på tisdagmorgonen. Han såg det som "sin plikt att be hundratusentals iranier som drabbats av ekonomiska förluster på grund av oron om ursäkt". Regeringen håller samtal med det nationella säkerhetsrådet för att återkalla restriktionerna "när fred återställts", heter det.

Det verkar som att regeringen, som står inför ett dilemma, måste välja mellan ekonomiska fördelar och säkerhetsfrågor.

President Rouhani sa i sin första TV-kommentar till protesterna att "människor har rätt att kritisera", men att myndigheterna inte skulle tolerera antisocialt beteende. Han sa att man måste skilja på kritik och "våld och förstörelse av offentliga byggnader".

Filtreringen av meddelandetjänsten Telegram avlägsnades tillfälligt på tisdagskvällen.

Tehran Times 2/1

1 kommentar:

  1. Det är vettigt att göra som Ryssarna, nämligen skaffa sig egna sociala medier ex. vk.com, men det vettigaste av allt är förmodligen att inte ha dem alls.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.