26 nov. 2016

Fidel Castro död

CIA försökte mörda honom 638 gånger. Han blev 90 år.

Fidel Castro, den legendariske ledaren för den kubanska revolutionen är borta.

Han inspirerade en hel generation unga människor över världen att viga sina liv åt den stora kampen mot förtryck och orättvisor.

I Örebro startade anhängarna av Fidel 1966 Boklåda Habana som ett uttryck för detta intresse.

Den kubanska ambassaden svarade med att genast skicka en gåva bestående av flera hundra exemplar av Che Guevaras memoarer - på spanska, som ingen av kunde läsa.

Men ur detta initiativ föddes senare rörelser som Örebro Vietnamkommitte (senare Örebro FNL-grupp), Kommunistiska förbundet och mycket mer. Många av de som då träffades på Boklådan Habana är alltjämt politiskt aktiva.

Hela livet har vi följt Fidel och Kubas framgångar. Han var ordförande i Kubas ministerråd (1959-2008), ordförande i statsrådet (1976-2008) och förste sekreterare i kommunistpartiet  (1961-2011)..

Vi minns Moncada-kasernen, Sierra Maestro, Grisbukten. Han var ännu inte 30 år gammal, när han gick i spetsen för folket. Under hans ledning gjorde Kubas patrioter det till synes otänkbara. De inte bara störtade hatade diktaturen, Batista, som gjort landet till en USA-koloni. För första gången på den amerikanska kontinenten, bara 90 miles utanför USA:s kust, byggde ett litet land socialismen.

Som ledare förlorade han aldrig sina band med folket och han förblev trogen sina kommunistiska ideal även när Sovjetunionen bröt samman och kapitalismen infördes genom en brutal chockterapi.

Kuba har gett världen ett levande exempel på uppbyggnad av ett rättvist samhälle som garanterar gratis och kvalitativ utbildning och hälso- och sjukvård, med en framsynt miljöpolitik och hög nivå av vetenskap och kultur. Barnadödligheten är lägre än på många håll i det rika USA, medellivslängden likaså. Kuba har kunnat "exportera" tusentals läkare till behövande länder i Latinamerika och på så sätt också skaffat sig en skicklig utväg ur USA:s alltjämt gällande blockad.Enligt Unesco är läskunnigheten på Kuba 99,75 procent idag. Kuba kommer på andra plats i världen — efter Azerbajdzjan.
Enligt Världsbanken är medellivslängden på Kuba 79,39 år, vilket är mer än i världens rikaste land, USA, där den är 78,94 år.
Kuba förvandlades under Castro till en moralisk supermakt. Inte undra på att en påvar åkte i skytteltrafik till Kuba och Castros differentierade syn på den katolska kyrkan ingav respekt.

Kuba blev en av ledarna för den alliansfria rörelsen, som omfattar dussintals länder i världen. De tog ett ansvar för världsfreden som Sverige efter Olof Palme har svikit.

I samband med den s k Kubakrisen 1962 gjorde Kuba en stor insats för världsfreden. Genom att sätta upp sovjetiska missiler på Kuba kunde världen se tydligare vad USA:s provaktionspolitik innebar. I utbyte mot att Sovjet tog hem sina missiler fick USA gå med på att montera ned sina Jupitermissiler i Turkiet. Efter det fann USA för gott att inleda samtal om kärnvapennedrustning med Sovjet.

Fidel har lämnat oss. Kommunister och antiimperialister över hela världen sörjer honom. Vi måste också vara beredda att solidariskt försvara Kuba nu när landets ärkefiender vädrar morgonluft.

Systematiskt har de härskande i USA byggt upp en hatisk diaspora i USA som inte kommer att dra sig för att med våld försöka ge sig på Kuba.

Alla försök att påtvinga Kuba någon form av regimskifte utifrån måste fördömas. USA måste häva blockaden av Kuba och till sist börja leva efter folkrättens regler om icke-inblandning och respekt för andra länders suveränitet.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.