3 nov. 2016

Efter kommunistförbud socialistförbud?

Natalja Vitrijenko. Hennes parti har nu utestängts från
sina lokaler av regimen in Kiev.

Rättslösheten i Ukraina tilltar. Schillerinstitutet erfor den 1 november, genom ett e-mail från Kiev, att den ukrainska regeringens säkerhetsstyrkor hade intagit och ockuperat det ukrainska progressiva socialistpartiet PSPU:s kontor.

Razzian ägde rum fredagen den 28 oktober. Nedan återges det uttalande som PSPU gick ut med den 1 november.

"Azov" syftar på Azovbataljonen, en beväpnad gruppering med rötter i den fascistiska Högra sektorn, beryktad för sin inblandning i den våldsamma kuppen i februari 2014, då Ukrainas valde president Viktor Janukovitj störtades. Azov är numera registrerat som ett politiskt parti, med namnet Nationella kåren.

Dr Natalia Vitrenko, ekonomen som leder PSPU, varnade redan i början av 1990-talet för att den brutala ekonomiska politik som Internationella valutafonden krävde skulle bereda väg för politiskt kaos och en fascistisk rörelse i Ukraina. Hon kandiderade i presidentvalet 1999, och hade ett väljarstöd på mer än 30 procent i opinionsundersökningarna när hon utsattes för ett mordförsök och valkampanjen kom av sig. Hennes parti har i år utsatts för fysiska angrepp från Högra sektorns hejdukar och försök från myndigheternas sida att förbjuda det.

Bakgrundsinformation och tal som dr Vitrenko har hållit på engelska kan nås via länkarna längst ner.

Pressmeddelande från PSPU:s pressavdelning:

Den ukrainska regeringens politiska terrorapparat agerar för att krossa all tankefrihet, alla tillstymmelser till oberoende opinionsbildning och alla nyhetsanalyser som görs självständigt av politiska partier, ideella organisationer, journalister eller författare.

Den ukrainska statsmakten gömmer sig bakom vackra ord som europeiska värderingar, demokrati och rättssäkerhet, när man i själva verket använder de rättsvårdande myndigheterna och nynazistiska bataljoner för att systematiskt rensa ut allt oliktänkande.

Euromajdan-regeringens bekämpande av Ukrainas progressiva socialistiska parti (PSPU)och dess ledare Natalia Vitrenko är en väckarklocka för världssamfundet.

Den 28 oktober 2016 forcerade en grupp individer, däribland Azovkrigare, entrén till Siver Ukraina LLC:s fastighet och ockuperade den. Bland hyresgästerna i denna byggnad finns sedan 2005 PSPU och redaktionen till PSPU:s tidning Dosvitni Ogni (Ljuset före gryningen), samt på senare tid de ideella organisationerna Dar zhizni (Livets gåva), Eurasiska folkunionen och den ukrainska ortodoxa kyrkans kvinnoförbund.

Siver Ukraina LCC förvärvade fastigheten 2003 och har sedan dess inte fråntagits äganderätten till fastigheten. Inte heller har någon ifrågasatt eller upphävt hyresavtalen med de ovannämnda hyresgästerna.

Ändå tillät i princip polisen, på order från högre ort att ingripa mot PSPU, ett parti som har en unik ställning genom sin opposition mot den rådande inrikes- och utrikespolitiken, och mot dess ledare Natalia Vitrenko, att fastigheten intogs och överlämnades till SBU för en olaglig husrannsakan. Detta markerar början på en ny fas i den politiska terrorn mot PSPU.

Nyhetsbanken:  PSPU har ifrågasatts för sina kontakter med Europeiska arbetarpartiet och den amerikanske finansmannen Lyndon LaRouche som finansierar denna rörelse, liksom det har ifrågasatts för sina ryska kontakter. Men sådant ingår i den vanliga reaktionära politiska teknologin - guilt by association.


Natalia Vitrenko är en stark politiker, som 1999 samlade 11 procent av rösterna i presidentvalet, 2005 5 procent men 2009 vägrades registrering på grund av att han inte betalat registreringsavgift på 2,5 miljoner hryvnia.

Allt tyder på att regimen fortsätter vägen som leder till öppen fascism. Tidigare har Ukrainas kommunistparti förbjudits, ett tilltag som väckte vissa protester i Västeuropa. Här hemma protesterade till och med den starkt antikommunistiske Kjell Albin Abrahamsson. Sen dess har det varit tyst. Och vår utrikesminister fortsätter den "feministiska" utrikespolitiken att betala stödmiljoner till den alltmer odemokratiska regimen och blunda för att kämpande kvinnor behandlas som spetälska.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.