2 nov. 2016

Nytt preventivmedel för män - ofarligare än p-piller

P-spruta för kvinnor är okej, p-spruta för män (mycket ofarligare) dröjer.
Det finns en nytt preventivmedel för män, som tas i form av några sprutor, och med nästan 96% procent säkerhet gör sperman steril, rapporterar forskare.

Men studien avbröts i förtid eftersom en del rapporterade negativa biverkningar inklusive humörsvängningar,  förändrad sexlust och akne.


Med andra ord, upplevde de biverkningar som kvinnor som tar p-piller varje dag är vana vid. För att inte tala om mycket allvarligare biverkningar som kvinnorna utsätts för.


I studien, som publicerades förra veckan i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, rapporterades bara fyra graviditeter i 266 par där mannen använt p-spruta.

Studien skulle pågå 2008 och 2012 men avbröts redan 2011 på grund av rapporterade biverkningar. Tjugo par lämnade studien på grund av negativa symptom.

Sjutton procent av deltagarna uppgav att de upplevde "känslomässiga störningar" under studien, rapporterade Journal-Constitution, men de flesta symtom anses milda.

"Trots de negativa effekterna, rapporterade mer än 75% av deltagarna att de var villiga att använda denna preventivmetod till slutet av testperioden", heter det i ett uttalande från The Endocrine Society.

Även  kvinnors p-medel som spiral kan orsaka akne och humörsvängningar och kräver ibland smärtsamma insättningar. Depo-Provera-sprutor kan vara smärtsamma. Kvinnor som tar p-piller drabbas mer sannolikt av depression, visar forskning.

Mario Philip R. Festin vid Världshälsoorganisationen i Genève, en av studiens författare, anser att mer forskning behövdes.

"Även om injektionerna var effektiva för att minska graden av graviditeten, behöver de studeras mer för att överväga en bra balans mellan effekt och säkerhet i hormonkombinationen", sade Festin.

Det testade hormonpreparatet är bara en av de möjliga preventivteknikerna för män. Vasalgel  är en annan. Ett preparat sprutas in i sädesledarna och täpper till dessa. Det kan sedan avlägsnas när ett par vill ha barn.


USA today

Nyhetsbanken frågar: De senaste tio åren har 21 kvinnor dött till följd av blodpropp i lungan vållad av p-piller, enligt Läkemedelsverket. Frågan är hur många dödsfall som behövs för att uppväga de besvär med akne etc som männen i studien fick?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.