11 nov. 2016

Nato-länder måste dubbla sina militärbudgetar

Donald Trump ogillar Nato i dess nuvarande form. Det har skapat stor nervositet och Nato:s f.d. Europa-ÖB James Stavridis manar till allmän upprustning i Nato för att snabbt nå målet 2 procent av bruttonationalprodukten för att lätta trycket på USA:s budget.

I Pentagon funderar man också på hur man även ska få länder som Sverige att vara med och betala.


"Donald Trump, USA:s nyvalde presidenten, har aldrig gjort någon hemlighet av att han misstror  Nato i dess nuvarande form. Han har kallat Nato 'föråldrat' och föreslagit att man skulle införa ett nytt system för att 'betala för allt', som innebär att USA:s engagemang för sina allierade måste mätas i deras vilja att betala för försvaret, och Washington ska i sista hand kunna ta betalt för varje militär operation som utförts på deras vägnar," skriver i Foreign Policy den pensionerade amiralen och tidigare befälhavaren för Nato i Europa, James Stavridis.

"Försvararna av Nato måste nu tillbaka till grunderna. De behöver inte vara överens om att Trumps kritiska kommentarer om Nato stämmer, men de måste medge att de legitima. Ska Amerika fortsätta  att leda denna ärevördiga institution beror på om det kommer att vara möjligt att övertyga den nyvalde presidenten att alliansen är värd de pengar den kostar."

"Alliansen måste snabbare och mer ihållande övertyga alla medlemmar i Nato att nå målet 2 % av BNP i försvarskostnader", säger Stavridis. Han föreslår att Nato:s generalinspektör får i uppgift att kontrollera att alla lever upp till 2%-målet. Fem medlemmar måste mer än fördubbla sin militärutgifter och ytterligare 17 länder når inte upp till normen.


Om Sverige hypotetiskt skulle ansluta sig till Nato - Gud förbjude! - skulle försvarsbudgeten behöva öka från dagens 48 miljarder till 87 miljarder kronor."För Nato skulle det dessutom vara meningsfullt att ägna mer uppmärksamhet åt den militära kapacitetens tre huvudelement - cybertrupper, specialstyrkor och obemannade farkoster", säger Stavridis och menar att Nato skulle kunna utöka sin flotta av obemannade farkoster och satsa mer på övningar med sådana. "Allt detta kan göras på bekostnad om Europa betalar."

"Slutligen bör Nato etablera ett samarbete med andra länder, som formellt skulle kunna ingå i Nato:s regelbundna verksamhet. Jag tänker närmast på  Japan, Australien, Nya Zeeland, Colombia, Finland, Sverige och Österrike", heter det i artikeln.

Det skulle öka Nato:s värde att sluta formella avtal med dessa länder som inte är medlemmar i alliansen, men har stridsklara arméer. Och Nato:s betydelse skulle öka om det användes som ett forum för förhandlingar om nya partnerskap för att möta 2000-talets hot - den så kallade 'Islamiska staten', IT-angrepp från Ryssland, spänningar i Arktis".

Brittiska Times vill också rädda Nato genom att öka dess självfinansiering. Dessutom är tidningen krutisk till Junckers "EU-armé" som kommer att orsaka "förvirrande i Nato-hierarki". Tidningen förutspår att den armén kommer att bli en "armé av sniglar" eftersom varje operation måste föregås av förhandlingar mellan 28 länder.

Källa. Inopressa.ru

1 kommentar:

  1. Libyenbombaren S skriver klagobrev, här översatt till realtext: "Vem ska nu ge oss order? Vem ska servera oss fler lögner än de som vi hittills uttalat på direktiv från Washington? De senaste åren har vi glömt bort att tänka och handla själva. Vi har gjort stora uppoffringar och insatser med soldater och vapen. Hur ska vi kunna se våra landsmän i ögonen? De kommer aldrig att förlåta oss, särskilt inte för sanktionerna som underminerat hela branscher av vår omsorgsfullt uppbyggda ekonomi. Amerika kommer att ångra sig när vi börjar leva själva här. Vi blundade för vad Amerika gjorde i Afghanistan....Att knarkhandeln ökade .....Och knarket skickas till oss i Europa. Vi var tysta när tusentals soldater från NATO skadades under Amerikas överfall på Irak...inte för att vi skämdes utan för att vi fick betalt för att tiga. Men nu har vi fått nog. Vi förväntar oss till och med ett mindre bidrag, om ni förstår. Vi har gått med på att förstöra våra relationer med Ryssland och anklagat Putin för all världens synder. Allt för att ledningen i Vita Huset bestämt att föra en kampanj mot Ryssland. Förstå att vi inte bara kan byta glasögon...för då skulle vi inse att vi levt i en gobeläng av lögner och att kejsaren är naken."
    Översättning med hjälp av Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.