7 nov. 2016

Raqqaoffensiven Obamas gåva till Clinton


Raqqa har i fredstid en kvarts miljon invånare och är belägen under
Assad-damen, som om den sprängs kan orsaka en väldig förödelse.
Redan innan USA-koalitionens offensiv mot storstaden Mosul i Irak har gett några tydliga resultat annonserar USA att Raqqa i Syrien ska befrias tillsammans med kurdiska YPG.

Den iranska nyhetsbyrån Fars kommentator bedömer detta som ett desperat steg av Pentagons fåtöljkrigare.


Pentagons initiativ kommer redan innan Mosul-operationen är säkrad, vilket iranierna bedömer som äventyrligt. Tanken är uppenbarligen att splittra Islamska statens styrkor mellan Mosul och Raqqa, men det kan istället bli USA-koalitionens styrkor som splittras och riskerar att förlora i båda ändar. Antagandet att IS inte har reserver som kan slå till på andra håll är oriktigt.
 

Obama-administrationens utspel syftar till att förlänga det smutsiga kriget mot Syrien och etablera en kurdisk satellitstat inne i Syrien precis som man gjort i Irak. Samtidigt hoppas man att Raqqa-operationen ska röra om i grytan så att den syriska regeringsarmén inte ska klara av den slutliga befrielsen av Aleppo.
 

Tanken är också att de USA-stödda rebellerna ska kunna etablera sig i Raqqa, sedan Aleppo blivit för hett. Dert gäller framför alla al-Qaida-klonen Nusrafronten, som hela tiden varit IS rival.

I kombination med en flygförbudszon över östra Syrien kommer USA så att permanenta sin närvaro i Syrien.
 
Mosuloffensiven kommer av allt att döma fortsätta i månader.  Nu vill Pentagon få oss att tro att Raqqa kommer att bli en ännu större operation. Sanningen är att USA har ytterst få stövlar på marken och att USA gått in aktivt mot islamiska staten först när det stod klart att alliansen mellan Iran, Syrien, Ryssland och Hizbollah var på väg att vinna kriget mot den i grunden amerikanska skapelsen "Islamska staten".


På vilket särtt USA har fått Turkiet att uttala stöd för Raqqa-offensiven är oklart. Men en kurdisk separatstat styrd av PKK är det sista Turkiet önskar. PKK har fört ett gerillakrig mot Turkiet sedan 1984.

"Vi säger att varje steg som tas av icke-arabiska krafter som en del av Raqqaoperationen kommer att vara mot USA:s intressen. Det kommer att gå emot freden i regionen. Detta är en återvändsgränd. Detta är fel väg ", sade Turkiets vice premiärminister Numan Kurtulmus i ett uttalande.
Samtidigt rapporteras hans regering ha gjort upp med USA om en långsiktig plan för "inta, hålla och styra" Raqqa. Den deklarationen kom efter ett oanmält blixtbesök av USA:s generalstabschef general Joseph Dunford i Ankara för att träffa kollegan Hulusi Akar.

Att Pentagon annonserar Raqqaoffensiven bara dagar före det amerikanska presidentvalet har heller inte undgått kritiska observatörer ("Raqqaoffensiven Obamas gåva till Clinton"). Kanske dettas fälttåg krymper betydligt redan på valnatten.

Saudiarabien rapporteras också vara rasande över att Turkiet har utestängts från de två största operationerna mot IS hittills,

"Trots komplexiteten i den nuvarande situationen är det fortfarande inte så svårt att inse att de yrkesmässiga krigshetsarna i Pentagon inte kan släcka branden i Syrien eftersom de själva är mordbrännare", skriver Fars.

Om det nu undgått någon är Syrien ett suveränt land, som gång på gång har förklarat närvaron av såväl amerikansk som turkisk militär olaglig.

Aktivistgruppen inne i Raqqa, "Raqqa slaktas långsamt", motsätter sig den kurdiskas "befrielsen". YPG och SDF som kurderna kallar sig är främlingar för den sunniarabiska befolkningen i staden och den kvinna som läste proklamationen om fälttåget talade bara arabiska med många fel.

red


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.