4 nov. 2016

Brexitanhängare hotar med upplopp och revolution

Den brittiska regeringen får inte ta beslut om brexit på egen hand utan måste fråga parlamentet först. Det slog High Court, närmast att likna vid en hovrätt, fast i ett nytt domstolsbeslut i fredags.

Premiärminister Theresa May kommer att överklaga till Högsta domstolen.


”Regeringen är fast besluten att respektera resultatet i folkomröstningen”, förklarade May.

Det märkliga med domstolens beslut är

1) att parlamentet själv har beslutat att låta det brittiska folket besluta i en folkomröstning - nu upphävs i praktiken det parlamentsbeslutet

2) att domstolen kör över vad som kallas the "royal prerogative", kungens prerogativ, som innebär att landets regering i vissa fall kan köra över parlamentet.

I samtliga fall där det handlat om att köra över parlamentet för att genomdriva EU-fördrag har domstolen upprätthållit det "kungliga prerogativet". När det nu handlar om att tvärtom lämna EU anses det kungliga prerogativet inte gälla.

Stämningarna i Brexit-lägret var upprörda i går. De stora EU-kritiska dagstidningarna rasade:

"Den 3 november 2016 var dagen då demokratin dog", skrev Express.

Rubriken i The Sun löd: "Rik utländsk elit trotsar väljarnas vilja"

Det syftar på att målet i High Court initierats av en brasilianskfödd kvinna, Gina Miller, kallad "Mrs Hedge Fund" eftersom hon är gift med Storbritanniens ledande hedgefondförvaltare.


Om Storbritanniens regering inte lyckas häva domen från igår återstår antagligen bara nyval. Förhoppningen hos den EU-vänliga eliten är att motståndet då ska ha malts ner så pass att även ett nyvalt parlament  går emot Brexit - och så kan folkomröstningsresultatet som det direkta uttrycket för folkviljan köras över.

Kanske är det som Brexitanhängare säger i Independent att folkviljan till sist bara kan genomdrivas mot en myglande överhet med "upplopp och revolution".

red




1 kommentar:

  1. Angloamerikanerna har metoder för att ta itu även med sina egna medborgares feltänk. Här beskriver Pilger en glömd statskupp i Australien. Den valde premiärministerns befanns vara en säkerhetsrisk och fick gå. Det hände 1975. Den sortens händelser blir inte föremål för regelbundna jubileumsfiranden i våra media, till skillnad från Ungern 1956 och liknande:

    http://johnpilger.com/articles/the-forgotten-coup-how-america-and-britain-crushed-the-government-of-their-ally-australia

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.