23 sep. 2023

USA bakom attacker på Krim?

Plan som ingår i USA:s spaningsnätverk över Krim och Ukraina.

Under attacken mot den ryska  Svartahavsflottans högkvarter i Sevastopol i fredags sågs ett amerikanskt spaningsflygplan i närheten. Samtidigt har en amerikansk styrka på 100 man placerats i Rumänien.

Det amerikanska P-8A Poseidon-spaningsflygplanet patrullerade över Rumänien under den ukrainska försvarsmaktens missilattack mot Sevastopol och identifierade förmodligen positionerna för ryska luftförsvarssystem, uppger militäranalytikern och chefredaktören för tidskriften Nationellt försvar Igor Korotjenko. 

"Enligt tillgängliga öppna uppgifter inledde den ukrainska sidan en kombinerad attack mot Sevastopol, inklusive användning av drönare. Det är också möjligt att falska mål var inblandade i attacken.

Den amerikanska "spaningen" var antagligen, som en del av denna kombinerade attack, inriktad på att spåra ryska luftförsvarspositioner och  även positionerna för Svartahavsflottans fartyg, som fungerade som avlägsna luftförsvarsposter, säger Korotjenko.

Experten noterade att denna information inte kunde användas för att koordinera fredagens attack, eftersom flyguppdraget är laddat i kryssningsmissiler i förväg.

"Men den amerikanska sidan kommer garanterat att överföra dessa observationer till ukrainska trupper för planering av efterföljande anfall", betonade Korottjenko.

Enligt portalen Flightradar24 lyfte det amerikanska "spaningsflygplanet" från Sicilien klockan 9:31 Moskvatid och gick in i patrullzonen efter att ha flugit till norra delen av Rumänien. Sådana flygplan har ett elektroniskt spaningskomplex med lång räckvidd ombord. Nu fortsätter planet att flyga i den rumänska regionen.

Attacken mot Svartahavsflottans högkvarter tillkännagavs i fredags av guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjaev. Som försvarsministeriet klargjorde skadades den flotthögkvarterets historiska byggnaden och luftförsvarsstyrkor sköt ner fem missiler. En soldat saknas.

Svaret på Kiev/Nato:s attack på Sevastopol kom natten till söndagen. 

På flygfältet i Krementjug ca 10 mil NV om Dnepropetrovsk attackerade ryska bombplan. Detta rapporterades av Ukrainas före detta premiärminister Mykola Azarov med hänvisning till turkiska resurser.

Azarov understryker vad de osanna ukrainska medierna inte kommer att berätta om.

"Det hördes inga flyganfallssignaler. Med en hög grad av sannolikhet användes smygande Ch-50 kryssningsmissiler.

SCALP- och Storm Shadow-missiler som levererats till flygbasen och bombplanen Su-24M/MR förstördes.

"Ett stort antal brandmän och ambulanser skickades till flygfältet. Ukraina led stora förluster av piloter och markpersonal, såväl som Nato-personal, inklusive polacker som koordinerar räder och hjälper till att underhålla missiler", skriver den tidigare premiärministern i sin Telegram-kanal.

Troligtvis kom missilerna som riktades mot Krim dagen innan från just denna flygplats.


Källa: Ria-Novosti

Mer om Ukrainas attacker på Sevastopol  i måndagens nummer av Ryska posten. Beställ gratismånad genom att maila till stefan.lindgren@gmx.net. Årsprenumeration 250 kr, bg 403-2132.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.