14 sep. 2023

Stoltenberg: NATO-utvidgningen ledde till ryska invasionenUnder ett tal i EU-parlamentets utrikesutskott på den 7 september erkände Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tydligt att Putin tog beslutet att invadera Ukraina av rädsla för Natos expansionism.

Hans kommentarer var följande:

"Bakgrunden var att president Putin hösten 2021 deklarerade, och faktiskt skickade, ett utkast till fördrag, som de ville att Nato skulle underteckna, där Nato skulle lova att inte expandera mer. Det är vad han skickade oss. Och det var en förutsättning för att han inte skulle invadera Ukraina. Det skrev vi såklart inte under på.

Det motsatta hände. Han ville att vi skulle underteckna löftet att aldrig utvidga NATO. Han ville att vi skulle ta bort vår militära infrastruktur från alla allierade länder om gått med i Nato sedan 1997, det vill säga hälften av Nato, hela Central- och Östeuropa, vi skulle ta bort Nato från den delen av vår allians, och införa ett slags B-lag, ett andra klassens medlemskap. Det förkastade vi.

Så han gick i krig för att hålla tillbaka Nato, mer Nato, från närheten av sina gränser”.


 Som Caitlin Johnstone noterar:

Stoltenbergs uttalanden skulle förmodligen ha klassats som rysk propaganda av plutokratfinansierade "desinformationsexperter" och imperiets "faktagranskare" om de hade gjorts på nätet av någon som du eller jag, men eftersom de kom från chefen för NATO som en del av ett uttalande riktat mot den ryske presidenten råkade de få passera utan invändningar.

I själva verket konstaterar Stoltenberg bara ett väletablerat faktum: i motsats till den officiella västerländska berättelsen invaderade inte Putin Ukraina för att han är ond och hatar frihet, utan för att ingen stormakt vill tillåta något utländskt militärt hot att samlas vid dess gränser –  detta gäller också USA.

Det är därför så många västerländska analytiker och tjänstemän i åratal varnat för att Natos agerande skulle kunna provocera fram ett krig, och ändå, när kriget väl bröt översköljdes vi av en tsunami av massmediepropaganda, om och om och om igen, att detta var en "oprovocerad invasion".

Det skulle ha varit väldigt, väldigt lätt att förhindra detta förfärliga krig. Avfart efter avfart efter avfart har passerats för att ta oss dit vi nu är. Chans efter chans efter chans att undvika allt detta meningslösa dödande och detta elände har missats, både före 2014 och varje år sedan dess.

Den USA-centraliserade maktstrukturen valde medvetet detta krig, och det gjorde den för att främja sina egna intressen. Om människor verkligen, på djupet, förstod detta, skulle hela västvärldens imperium kollapsa.

Det handlar Inte om välgörenhet, utan om förnyelse av USA:s militära arsenal

En tweet från senatens minoritetsledare Mitch McConnell säger att vapenstödet inte är någon välgörenhet.

"Att stå samma med våra allierade mot rysk aggression är inte välgörenhet. I själva verket är det en direkt investering i att fylla på USA:s arsenal med amerikanska vapen byggda av amerikanska arbetare. Att utöka vår försvarsindustriella bas sätter Amerika i en starkare position när det gäller att utkonkurrera Kina."


Jens Stoltenberg och Mitch McConnell har därmed på ett effektivt sätt slagit undan benet under det narrativ som norsk (och svensk! /Öa) media kör dygnet runt som grund för hela sin hatkampanj mot Ryssland.

Från Stoltenberg själv vet vi nu, om vi inte visste det redan innan, att det var Natos expansion österut som i slutändan ledde till Rysslands invasion och vi vet att kriget hade kunnat undvikas om Nato varit villigt att göra eftergifter för Rysslands säkerhetsbehov.

"Vi skrev såklart inte under detta", för att citera Stoltenberg.

Frånvaron av denna signatur har hittills kostat omkring en halv miljon människor livet. Men våra inhemska NATO-partier säger väl som Madelaine Albright: "Det är värt det."

Av Mitch McConnell får vi veta vad vi (Steigan /Öa) har försökt förklara för SV – (Sosialistisk Venstreparti, den norska motsvarigheten till svenska Vänsterpartiet /Öa) och Rødt (ett litet vänsterparti till vänster om SV /Öa): Vapenleveranserna till Ukraina tjänar i första hand vapenindustrin och USA:s strategiska intressen.

När kommer de att vakna?

Källa: https://steigan.no/2023/09/stoltenberg-nato-utvidelse-forte-til-russisk-invasjon/

Översättning: Lennart Palm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.