24 sep. 2023

Polen stoppar Ukrainahjälp

Zeleneskyj - en "drunknande" som riskerar att dra med sig sina "räddare" i djupet, enligt Polens president Andrzej Duda.

Denna vecka kommer inte att glömmas så snart, skriver Lost in EU. Vid FN:s generalförsamling i New York anklagade Ukrainas president Zelenskyj Polen för att spela Ryssland i händerna med sitt spannmålsembargo.

Polen bemötte omgående angreppet hårt. Ukraina beter sig som en drunknande man och drar medhjälparna i djupet, hette det i Warszawa; Från och med nu kommer inga ytterligare vapen att levereras.

Tvisten mellan Polen och Ukraina eskalerar. Den polska regeringen meddelade att den inte skulle leverera några nya vapen. President Duda jämför Ukraina med en "drunknande person" som drar med sig allt.

"Ukraina beter sig som en drunknande person som klamrar sig fast vid allt tillgängligt," sa Duda enligt Financial Times. "En drunknande person är extremt farlig, kapabel att dra ner dig i djupet ... helt enkelt dränka räddaren."

Ett extremt hårt uttalande – särskilt från presidenten i ett land som svurit evig lojalitet till Ukraina. Men efter Zelenskyjs påstående att Polen spelar Ryssland i händerna med sitt jordbruksförbud, är nerverna förmodligen på helspänn.

Att Warszawa inte vill skicka några nya vapen till Ukraina tills vidare väcker också uppståndelse. "Endast tidigare överenskomna leveranser av ammunition och rustning kommer att genomföras. "Inklusive de som härrör från undertecknade kontrakt med Ukraina ", sade en talesman för regeringen.

Den tyske försvarsministern Boris Pistorius aviserade samtal med Polen. Tydligen är han orolig för att det tidigare polsk-ukrainska vapenbrödraskapet ska förvandlas till öppen fientlighet...

EU har försäkrat regeringen i Kiev om dess fortsatta militära stöd. Den europeiska positionen är "stabil och oförändrad ", sade talesmannen för EU:s utrikeschef Josep Borrell. Men EU själv bidrar bara med en jämförelsevis liten andel... 

Även EU-ledaren von der Leyen gjorde ett snedsteg i New York. I ett lovtal för Japans premiärminister Kishida vid Atlantiska rådet anklagade hon Ryssland för igen". att hota kärnvapen "

Efter Hiroshima är detta oförlåtligt. Hon nämnde inget om att det var USA som släppte atombomber över Hiroshima. Hennes formulering väckte en storm av protester på sociala medier.

von der Leyen har helt andra problem: hennes Tunisien-avtal fungerar inte, fler och fler båtflyktingar anländer till Lampedusa i Italien. Hårt pressad betalade hon ut 127 miljoner euro till Tunisien i fredags.

EU:s Azerbajdzjan-politik har också misslyckats. Deras "aktade partner" Alijev angriper  Nagorno-Karabach och hotar med etnisk rensning. EU fördömer detta, men von der Leyen förblir tyst.

I veckan har också EU-kommissionen rekommenderat ett förnyat godkännande av Bayers kontroversiella ogräsdödare glyfosat. Men den nyheten dränktes  i det allmänna krigsbruset. En tillfällighet? 

https://lostineu.eu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.