11 sep. 2023

Livstid hotar krigsmotståndare i EstlandKrigsmotståndaren och lokalpolitikern Aivo Peterson hotas av livstidsstraff i Estland för att han förespråkat avspänning med Ryssland och rest med humanitär hjälp till Donbass.

Hans advokat misstänker att makthavarna i Estland vill hitta ett bekvämt sätt att hindra honom att kandidera till borgmästare i Narva.
Livstids fängelse för "spridning av berättelser som stöder rysk politik och propagandabudskap." Ett sådant straff hotar nu den estniske politikern Aivo Peterson, som har talat om behovet av goda relationer mellan Tallinn och Moskva.

Aivo Peterson leder den sociala rörelsen KOOS/Tillsammans som skapades i Estland förra året och nyligen omregistrerades som ett politiskt parti. KOOS-medlemmar förespråkar en rättvis fördelning av den offentliga rikedomen, avskaffandet av diskrimineringen av den rysktalande minoriteten och upprättandet av goda grannförbindelser med Ryssland.

Inför parlamentsvalet som hölls i Estland i början av mars reste Aivo Peterson till Donbass, där han distribuerade humanitärt bistånd, och besökte även Moskva, där han dök upp i flera ryska tv-kanaler.

Där sa han inget straffbart, bara att Estland och Ryssland borde leva i fred, och han skulle vilja bidra till goda grannskaps-relationer. Vid återkomsten till Estland greps Peterson vid gränsen, genomgick ett långt förhör av gränsvakter och släpptes först därefter in i landet. I en intervju med Eesti Ekspress sa Peterson att han anser sig vara en patriot och fredskämpe, en medborgardiplomat. Tydligen undertecknade han med detta sin egen dödsdom.

Peterson betonade att han reste till Donbass med en välgörenhetsorganisation. Av hans ord drog den estniska pressen slutsatsen att han gjorde besöket "med godkännande av de ryska specialtjänsterna." Och i så fall betyder det att han är en rekryterad agent - logiken här är primitiv.

I valet i mars kom KOOS inte in i riksdagen, men Peterson fick oväntat många personröster - 3960 röster. Media skrev att Peterson blev "en röstmagnet i Ida-Virumaa (Estlands nordöstra region, befolkad huvudsakligen av rysktalande) och spred Kreml-teser från Ukrainas territorier ockuperade av Ryssland."

Omedelbart efter Petersons återkomst från Ryssland uppgav den estniska åklagarmyndigheten att de inte såg någon anledning att åtala honom. "En resa till det ryskockuperade Ukrainas territorium är inte ett brott", sa Kauri Sinkevičius, talesman för åklagarmyndigheten.

Men kort efter valet den 11 mars, arresterades Peterson, tillsammans med två kollegor - Andrei Andronov och Dmitry Rootsi.

Omklassificerat åtal
Företrädaren för den estniska säkerhetspolisen (KaPo) Harris Puusepp förklarade att de tre fångarna är misstänkta för att ha begått ett "brott mot staten" enligt del 1 i artikel 235 i den estniska strafflagen - samma paragraf som använts mot människorättsaktivisten Sergej Seredenko, som har suttit häktad sedan mars 2021.

Det är noginte särskilt vågat att förmoda att om den "främmande staten" varit Sverige eller USA hade det varit annan klang i skällan.

Och nu i september visade det sig att anklagelserna mot Aivo Peterson och Dmitrij Rootsi omklassificerats till det allvarligare brottet ”högförräderi". I sin tur anklagas Andrej Andronov, en medborgare i Ryska federationen permanent bosatt i Estland, för "icke-våldshandlingar från en utlännings sida riktade mot Republiken Estland."

Enligt den nya brottsrubriceringen kan Peterson och Rootsi dömas till fängelsestraff från sex år till livstid, och Andronov från två till femton år.

Talade om fred
Petersons advokat Mati Senkel konstaterar att Peterson bara talat om fred och krigets fasor. Advokaten förstår han inte varför åtalet mot Peterson omrubricerats.

"I själva verket försökte Peterson alltid förhindra splittring i samhället. Och nu anklagas han för att kränka landets självständighet, suveränitet och territoriell integritet. Detta är helt obegripligt.".

”Politiska observatörer säger att Peterson är så populär i Ida-Virumaa att han förmodligen skulle väljas till borgmästare i Narva i nästa val. Så jag tror att det här är en politisk process”, konstaterar advokaten.

vzglyad.ru

PS. Nyligen framkom att Estlands premiärminister Kaja Kallas genom sin make bedrivit affärer i Ryssland som kan ha stått i strid med EU:s sanktioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.