27 sep. 2023

Tysk militär ledarroll i Baltikum

Estlands försvarsminister Hanno Pevkur med sin tyske kollega Boris Pistorius besökte
"minnesmärket för kommunismens offer" i Tallinn.

Vid ett besök i Estland igår sa Tysklands försvarsminister att "Ukraina seger inte är grunden för Tysklands säkerhetspolitik".  Sakta förbereds opinionen på att Ukraina kanske inte segrar snart eller inte alls.

Klart är däremot att Tyskland vill spela "en ledande militär roll" i Baltikum.

"Det är inte en uppgift för den nationella säkerhetsstrategin att säga vem som har att vinna kriget. Ukraina måste vinna kriget, men definitionen av att vinna kriget är något som bara Ukraina kan bestämma, inte vi. Detta har ingenting att göra med vår säkerhetsstrategi," sa Pistorius under besöket.

Försvarsministern är på ett tredagars besök i Estland. På tisdagen besökte han Ämari flygbas med försvarsminister Hanno Pevkur (reformpartiet) och "Minnesmärket över kommunismens offer" i Tallinn. Svunna är de tider då tyska ledare knäböjde vid minnesmärken över nazismens offer.

Paret gav också en presskonferens och Pistorius sade att han är "optimistisk" om att Tyskland kommer att nå NATO:  mål om 2 procent av BNP till försvaret.

Pistorius kommer också att delta i den årliga baltiska försvarskonferensen i Tallinn som startade igår. 

När Pistorius tidigare besökte Litauen sa han att "Berlin är redo att spela ta på sig en ledande roll i att garantera säkerheten i Baltikum".

Tyskland är redo att försvara Nato:s östra flanken till lands, till sjöss och i luften, sa Pistorius.

I slutet av juni sa Pistorius att Tyskland är redo att överföra en "kraftfull brigad" på upp till fyra tusen man  till Litauen och placera dem där på permanent basis.

Den tyska brigadens högkvarter ligger i militärstaden Rukla i centrala Litauen. Sedan 2017 är flera hundra brittiska soldater stationerade där sa Nato:s samlade styrka i Rukla kommer att uppgå till ca 1 600 man.

Ett bilateralt avtal har ingåtts mellan tyska och litauiska myndigheterna. De första tyska soldaterna ca 100 man, anlände i september i fjol.

Litauen uttryckte nyligen en önskan om finsk och svensk patrullering av det litauiska luftrummet.

Källa:  EurAsia Daily

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.